Két évre kitiltották a BL-ből a Manchester Cityt

uefa
2020 február 14., 19:06
comments 26

Rendkívül súlyos büntetést kapott a Manchester City az UEFA fegyelmi bizottságától: az angol sztárklub a következő szezontól kezdve két éven át nem vehet részt az európai kupákban, így a Bajnokok Ligájában sem, írja a Guardian.

Haldun al-Mubarak, a Manchester City elnöke és Josep Guardiola edző
photo_camera Haldun al-Mubarak, a Manchester City elnöke és Josep Guardiola edző Fotó: Paul Greenwood/Backpage Images/DPPI

A klubnak ezenkívül 30 millió eurós büntetést is be kell fizetnie. Az UEFA fegyelmi testületének ítélete szerint a City meghamisította a szponzori bevételek mértékét, és ezáltal kijátszották az UEFA pénzügyi szabályzatát. A visszaélés gyanúját a német Spiegel írta meg elsőnek, még 2018 végén, kiszivárgott emailek alapján.

A levelek alapján az derült ki, hogy a City katari milliárdos tulajai finanszírozták valójában a klub működésének egy tetemes részét az Eithad légitársaság nevében kötött szponzori szerződés mögé bújva. A kiszivárgott adatok alapján a 2015/16-os szezonban a szponzori támogatásnak csupán egy kis szelete, 8 millió font jöhetett a légitársaságtól, míg a többi a tulaj, Mansour bin Zayed Al Nahyan sejk üzleti érdekeltségei révén került a klub költésvetésébe.

A Manchester City közleményben közölte, hogy csalódottan, de nem meglepve fogadták az ítéletet, és az első adandó alkalommal fellebbezni fognak. A klub szerint az UEFA vizsgálatának vezetője már 2018-ban ezt a büntetést helyezte kilátásba a csapattal szemben, pedig akkor még az érdemi vizsgálat el sem kezdődött. Szerintük az egész vizsgálatot az UEFA indította, vitte végig és ítélt a végén, ezért most egy független testülethez fognak fordulni, ami vélhetően a Nemzetközi Sport Döntőbíróság lesz.

Az UEFA szerint viszont egyértelmű igazolását látták annak, hogy a klub súlyosan megsértette a pénzügyi fair play (FPP) névre keresztelt szabályzat több elemét is. Az FPP-t 2011-ben vezette be az UEFA, és ennek révén szeretnék kordába tartani a futballba eszetlenül ömlő pénzeket.

A Spiegel szivárogtatója amúgy mint később kiderült, a portugál Rui Pinto volt, akit végül Budapesten fogtak el a rendőrök, és jelenleg 147 vádpontban kell bíróság elé álljon Portugáliában.

A szivárogtatásról hosszabban írtunk 2018 végén, ezt a cikkünket érdemes elolvasni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.