Braithwaite-botrány: Már a látszatra sem ad a zsíros, gazdag klubok érdekeit képviselő FIFA

Spanyolország
2020 február 27., 15:27
comments 78

Bezárult a kör, az európai és nemzetközi foci vezetői bebizonyították, hogy a demagóg siránkozóknak, mondhatni a futballkomcsiknak volt igazuk. Mármint azoknak a demagóg siránkozóknak, akik jó ideje azt nyomják, hogy a mai foci nem a gegenpressing meg a feltolt védővonal miatt más, mint régen volt, hanem azért, mert a sportág a leggazdagabb globális klubok érdekeit szolgáló, nyomasztó biznisszé változott.

A kör pedig azért zárult be, mert most jött a hír, hogy a FIFA elutasította a Leganest és azt közölte a spanyol kiscsapattal, hogy nem, nem igazolhatnak soron kívül játékost a tőlük a Barcelona által elrabolt Braithwaite helyére. Vagyis megtörtént ugyanis az, amiről azt képzeltem, hogy ilyen a való életben nem létezik: a lefizetettek és a korruptak a fehér asztal mellett kiejtettek egy, a saját érdekei védelmére képtelen kiscsapatot.

A sztorit, gondolom kábé mindenki ismeri: a spanyol futballszabályok szerint ha egy csapat valamely játékosa olyan súlyos sérülést szenved, ami 5 hónapnál hosszabb idő alatt gyógyul, akkor a klubja az átigazolási időszakon kívül is igazolhat helyettest, de csak Spanyolországból. Miután megsérült Dembele, a Barcelona alulteljesítő szélsője, a klub körülnézett, majd leigazolta Martin Braitwaite-et, a bajnokságban utolsó előtti helyen álló újonc, a Leganes szélsőjét.

Az üzlet négy okból volt sima átigazolás helyett hatalmas nagy kicseszés:

1.) Braithwaite volt a Leganes legjobb góllövője a 6 góljával. A csapat ráadásul leginkább a kevés gólja miatt áll ott, ahol: 25 meccsen mindössze 18-at lőttek.

2.) A Leganes semennyire sem volt alkupozícióban, a spanyol törvények ugyanis kötelezővé teszik, hogy minden munkaszerződés bármikor felbontható legyen, emiatt a fociban minden szerződés kötelező melléklete egy kivásárlási záradék. Ami egy összeg, amit ha bárki kifizet, kecmec nélkül, egyből viheti az illetőt, ha ő maga nem tiltakozik a dolog ellen. Mivel a Barcelona hajlandó volt kifizetni ezt az összeget, a középszerű játékosnak számító Braithwaite meg naná, hogy örült élete váratlan álomlehetőségének, a Leganes nem tehetett a világon semmit.

3.) A fociszabályzatban ugyanezt a könnyítést nem adják meg annak a csapatnak, amelyiktől a sérülés miatt bajba jutott megvásárolja a pótembert. Vagyis akitől elviszik a játékosát az átigazolási időszakon kívül, az nem szerződtethet senkit a helyére.

4.) A Leganes másik csúcs góllövőjét, Youssef En-Nesyrit pár hete, a téli szünetben vásárolta ki a Sevilla, szintén a kivárálási ár megadásával, tárgyalási lehetőség nélkül.

A Leganes helyzete annyira kiáltóan igazságtalan volt, hogy még a spanyol fociszövetség is melléjük állt azzal, hogy az ügyet a FIFA elé tárta, hogy ha akarnak, egyedi jelleggel segítsenek a jól megszívatott kiscsapaton. Ma derült ki, hogy nem akarnak, hanem álszent módon arra hivatkoznak, hogy a spanyol szabályzatban nem esik szó arról, hogy az is vásárolhat soron kívül, akitől soron kívül vásároltak, úgyhogy nincs itt semmi látnivaló.

Azaz a Leganes mehet kiesni, tetszettek volna több pénzt keresni. Pedig, ha létezik eset, ami egyedi elbírálásért és kivételes intézkedésekért kiált, akkor ez az.

Nem hiszem persze, hogy bárki célzottan nyomorult Leganest akarta volna kiejteni. Még azt is el tudom képzelni, hogy a spanyol szövetség nem szándékosan hozott félszabályt, olyant, ami kizárólag a vásárló, tehát feltehetőleg jó anyagi helyzetben lévő fél érdekeit képviseli. Lehet, hogy egyszerűen tényleg nem jutott eszükbe, hogy ilyen helyzet is előállhat. De a FIFA nem takarózhat semmivel. Ők csak megmutatták, hogy tényleg nem érdekli őket semmi a zsíros elit érdekeinek védelmezésén felül.

A mostani esetben fontos, hogy ez nem azért történhetett meg, mert a futball túlzottan is üzletté vált. Hanem pont azért, mert túlzottan kevéssé vált még azzá. Egy tényleg szabad, közben üzleti alapú focipiacon a Leganes a bevételéből vásárolhatott volna másik játékost. A probléma itt éppen az üzleten kívüli szabályozgatással volt. Ha már pénzbe megy a focizás, akkor a tényleg szabad piac még mindig jobb megoldás lenne, mint a korrupt tisztviselők által torzított majdnempiac.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.