A Premier League-ben egyelőre meccs nélkül is fizetik tovább a játékosokat

anglia
2020 április 01., 13:49
Southampton Leicester City meccs 2019. októberében
photo_camera Southampton Leicester City meccs 2019. októberében, középen Jamie Vardy Fotó: GLYN KIRK/AFP

A Guardian szerdán arról írt cikket, hogy egyre többen kritizálják a brit Premier League-klubokat és a játékosokat Angliában, miután nyilvánosságra került, hogy miközben több egyesületnél a legértékesebb játékosok meccs nélkül is felveszik csillagászati fizetéseiket, a stábtagok és a klub többi munkavállalói közül viszont többeket elbocsátottak, kényszerszabadságra küldtek, vagy csökkentették a fizetéseket.

Nem csak a lapok, de politikusok is szót emeltek emiatt. A liga, a nemzeti szövetség és a hivatásos játékosok szervezetének szerdai ülése előtt a sportbizottságot vezető Julian Knight azt mondta, nehéz megemészteni ezt a viselkedést, ami „morális vákumról” tanúskodik.

A Tottenham kedden jelentette be, hogy minden munkatársának, akik nem szorosan a futballcsapathoz tartoznak, 20 százalékkal csökkentik a fizetését, és egyeseket kényszerszabadságra küldenek. Ugyanezt jelentette be korábban a szintén élvonalbeli Newcastle és a Norwich csapata is. A Norwichnál fizetési sapkát is bevezettek, mert 2500 fontig a kormány ideiglenesen átvállalja a munkatársak bérköltségeinek 80 százalékát.

Daniel Levy, a Tottenham elnöke felhívást tett közzé, és arra kérte a játékosokat és a menedzsereket, hogy segítsék ők is az anyagi válságba sodródott angol focit azzal, hogy lemondanak juttatásaik egy részéről.

Sadiq Khan londoni polgármester úgy nyilatkozott, hogy azoknak a játékosoknak, akik idáig kiemelt fizetésért fociztak, elsőknek kéne lenniük azok között, akik felajánlanak valamit a köz javára; nem pedig azoknak, akik a stadionok büféiben kiszolgálják a nézőket, vagy árulják a csapatújságot a standokon.

A játékosok szövetsége egyelőre vonakodik kollektív döntést hozni egészen addig amíg a szövetséggel nem folytattak tárgyalásokat, és csak a fizetések halasztását tartják elképzelhetőnek, pénzről nem szeretnének lemondani. (Guardian)