Meghalt Radomir Antic, az ember, aki a Barcát, a Realt és az Atléticót is edzette

2020 április 7., kedd 4:38
4
Fotó: NATALIA KOLESNIKOVA/AFP

A 71 éves korában meghalt Radomir Antic játékosként is menő védő volt, de edzőként lett legenda. A szerb hátvéd a karrierje nagy részét a belgrádi Partizanban töltötte, de játszott a Fenerbahcéban, és a Zaragozában is, hogy 32 évesen megérkezve az angol Luton Townban kultikus hőssé váljon, amennyiben a 82/83-as bajnokságban az ő utolsó fordulós, utolsó perces góljával maradtak bent az első osztályban. Íme, a videót érdemes végignézni az edző lefújáskori ünneplése miatt:

Antic edzőként első csapatnál karrierje nagy részében csak Spanyolországban dolgozott és megcsinálta azt a példátlan bravúrt, hogy más együttesek mellett sorban a Real Madridot, az Atlético Madridot és a Barcelonát is edzette. Mindhárom óriásnál helytállt, az Atléticónál egyenesen legenda lett belőle. 

A Realhoz egy borzalmas idény közben került, a kirúgott Alfredo di Stefano helyére és a hetedikről a harmadik helyre hozta fel a csapatot kevesebb, mint fél idény alatt. A következő szezonban a csapata hét ponttal vezette a Ligát, amikor a nem eléggé szép játékra hivatkozva kirúgták. Utódjának, a holland Beenhakkernek sikerült az a bravút, hogy elszórakozta a biztos vezetést, a bajnok az utolsó fordulóban a Barcelona lett. 

Az Atléticonál az első szezonjában egyből duplázott, amennyiben bajnokok és kupagyőztesek lettek. Három évet töltött egyben az edzőit gyorsan fogyasztó csapatnál, majd utána még kétszer hívták vissza pár hónapra tüzet oltani, a harmadik alkalommal, amikor csődbe ment a klub, ő sem tudta bent tartani őket a La Ligában.

A Barcelonához is tüzet oltani hívták idény közben, amikor a csapat Van Gallal a 15-dik helyen állt 20 forduló után. A hatodik helyre hozta fel őket, nála játszott először Iniesta és ő találta meg a fiatal Xavi igazi helyét a pályán, a korábbinál támadóbb pozícióban, de az idény végén Rijkaardra cserélték. 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt