Bármit is jelentsen ez, de Szijjártó Péter a barcelonai magyar örökség feldolgozásával bízta meg Vincze Ottót

2020 május 8., péntek 15:44
70

Végülis ha Dzsudzsák Balázsnak jár a diplomata útlevél, Szöllősi György pedig a magyar futball és a Puskás-ügyek hivatalos nagykövete lehet, miért ne bízhatná meg Szijjártó Péter a barcelonai magyar örökség feldolgozásával Vincze Ottó egykori futballistát?

Vincze Ottóról Szijjártó azt írja, hogy a barátja, és büszke rá, hogy együtt dolgozhatnak. A kiválasztását pedig azzal indokolja, hogy Vincze volt az utolsó magyar játékos, aki számításba jött az FC Barcelona felnőtt csapatánál. Ami hát finoman szólva is ipipici túlzás. 

Vincze Ottó 22 évesen valóban megfordult a katalán városban, de csak a második csapat szerződtette 1997-ben. Ekkor már túl volt a legemlékezetesebb meccsén, amikor a Fradiban a Bajnokok Ligájában két lőtt a Grasshoppersnek. 

Vincze a katalánok tartalékcsapatban is mindössze két meccsen lépett pályára, a másodikon kiállították, öt meccsre tiltották el, itt be is fejeződött a barcelonai sporttevékenysége. 

A játékos erre jó pár évvel ezelőtt úgy emlékezett vissza, hogy a katalánok eredetileg egy féléves kölcsönszerződés után a végleges megvásárlását tervezték, de még korábban egy szabadrúgásnál megsérült a lovaglóizma, megoperálták, hosszú pihenő, majd a rehablitiáció után Barcelonába érkezve csak felhozó edzéseket végezhetett. „Amikor végre szóhoz jutottam, kaptam egy piros lapot, s eltiltottak öt hétre. Hiába dolgoztam én az edzéseken, nem vették hasznomat, s mikorra visszatértem, csak négy, öt meccs volt vissza a szezonból. Így nem számoltak velem a továbbiakban…”

Ez a múlt persze bőven elegendő arra, hogy Vincze rendszeresen Barcelona-szakértőként szerepeljen a sportközvetítésekben, és Szijjártó is úgy hivatkozik ró, mint aki „számításba jött az FC Barcelona felnőtt csapatánál”. 

Abban viszont nincs hiba, hogy a Barcelonában van magyar örökség, hiszen ott játszott egyebek között Kocsis Sándor, Czibor Zoltán és természetesen a legendás Kubala László is. A legutolsó magyar játékos, aki valóban pályára lépett a Barcelonában a most 82 éves, Amerikában élő Szalay Tibor volt. A kommunista Magyarországról 1956-ban lelépő Szalayt a Sevillából igazolták le a katalánok 1961-ben, miután két remek szezonja volt ott, egyebek között az ő két góljával verték a Puskással felálló Realt. A Barcelonánál sajnos nem ment neki ennyire, mindössze két meccsen adott neki lehetőséget az edzősködést ekkor kezdő Kubala. A két meccs egyikén azért lőtt egy gólt. 1961 októbere óta nem játszott magyar a Barcelonában. Vincze Ottó sem a nagycsapatban.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt