30 százalékkal zsugorodott a globális focipiac a járvány hatására

2020 október 9., péntek 14:30
6

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) adatai szerint a nyári átigazolási piacon több mint 30 százalékkal kevesebb pénzt költöttek a csapatok, mint tavaly.

A szervezet pénteken közölte, hogy a koronavírus-járvány a várakozásoknak megfelelően erős hatással volt a transzferekre. Kiemelték, június 3. és október 5. között a világon összesen 3,92 milliárd dollárt költöttek a csapatok, szemben a tavalyi 5,8 milliárd dollárral.

Alex Telles, aki az utolsó pillanatban írt alá a Portótól a Manchester Unitedhez Fotó: MIGUEL RIOPA/AFP

Hozzátették, csökkent az átigazolások száma is, amíg tavaly 9087 alkalommal váltottak klubot labdarúgók, addig idén 7424-szer, ami 18 százalékos csökkenés. Ezen belül 25 százalékkal volt kevesebb az az átigazolás, amely pénzmozgással járt: a tavalyi adat 2222 volt, az idei 1623.

A legnagyobb vásárlók ezúttal az európai klubok voltak a 3,78 milliárd dolláros kiadásukkal. A prímet ismét az angol együttesek vitték el (1,25 milliárd dollár), az olasz (544 millió dollár) és a spanyol (487 millió dollár) klubok előtt.
A női labdarúgásban azonban nőttek a kiadások és a transzferek is, előbbi közel megduplázódott, 455 ezer dollárról 822 ezer dollárra. Utóbbi tételben 35 százalékos a növekedés, 385 átigazolás helyett 522 lett.

A világjárvány hatására március és június között szinte az egész világon megállt a futballélet, amely aztán újraindult ugyan, de a legtöbb helyen még mindig zárt kapuk mögött vagy korlátozott nézőszám előtt lépnek pályára a csapatok. A nyári átigazolási határidő is emiatt lett kitolva október elejére. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt