Nem először merül fel bundagyanú Várhidi Péter játékosainak meccsén

magyar foci
2021 február 11., 11:24
comments 40

Rég volt akkora bundabotrány a magyar fociban, mint ami azután tört most ki, hogy a harmadosztályú Tállya a kupában úgy verte meg 5-3-ra a másodosztályú, tavaly még Nb1-es Kaposvárt, hogy a vendégek a szünetben még 2-0-ra vezettek. A második félidőben bekapott 5 gól annyira gyanús volt, hogy a meccs ügyében nem más, mint Murányi Ferenc, a Kaposvár tulajdonosa kért vizsgálatot az MLSZ-től és a Szerencsejáték Zrt-től.

Ha nem ez lett volna a végeredmény, fel sem tűnne, de így kapásból érdekesnek tűnik, hogy Várhidi Péter, a Kaposvár edzője a szünetben pont azt a Balázs Zsoltot cserélte le, aki csapata mindkét gólját lőtte, amikkel akkor 2-0-ra vezettek.

Ezt persze életszerűen magyarázhatja az is, hogy a biztos vezetés birtokában az edző már ilyen hamar pihentetni akarta a játékosát. De az biztos, hogy Várhidi nem először szerepelt edzőként bundagyanús meccsen a vesztes fél trénereként. Igaz az előző alkalommal úgy került bele az ügybe, mint Pilátus a krédóba.

Miután két éven át a nagyválogatott szövetségi kapitánya volt, 2008-as kirúgása után Várhidi Péter megkapta az U21-es válogatottat, közvetlenül az Eb-selejtezők utolsó meccse előtt. A csapatnak ekkor még volt némi esélye, hogy továbbjusson az Európa-bajnoki sejetezőcsoportjából. Az utolsó fordulóban igazi ki-ki meccset játszottunk idegenben a szerbekkel, akiket itthon nem sokkal korábban 2-1-re legyőztünk. A csoportot a fehéroroszok vezették, mögöttük két ponttal lemaradva jött Szerbia és újabb kettővel lemaradva Magyarország. A továbbjutást érő második helyért tehát idegenben le kellett volna győznünk az itthon szűken, de megvert ellenfelet.

Az U21-es válogatott ehhez képest 8-0-ra kapott ki, úgyhogy a játékosok egy idő után szó szerint csak vonszolták magukat a pályán. Várhidi a meccs után felháborodottan nyilatkozott, a felelősséget teljes egészében a játékosokra hárítva, azt hangsúlyozva, hogy összesen két edzése volt a csapattal.

Várhidi Nemzeti Sportnak adott indulatos interjúja azonnali klasszikussá vált, hiszen ilyenek hangoztak el benne:

– Eszem ágában sincs magyarázkodni – mondta Várhidi Péter. – Nem érzem magam hibásnak.

– De hát mégiscsak ön ült a kispadon...

– Ez igaz. Ott ültem tehetetlenül, kiszolgáltatva és cserbenhagyva. Kikaptunk 8–0-ra, és a jegyzőkönyv szerint én irányítottam ezt a korosztályos válogatottat, de nem viszem el a balhét! Eszemben sincs!

– Akkor kit kérdezzünk? S egyáltalán ki a felelős ezért a blamáért?

– Kérdezzék a játékosokat, hogy miért nem tudtak futni.

– Úgy érti, nem akartak futni?

– A játékosok előttem megbuktak. Egytől egyig. (...)

– Önt tehát nem terheli felelősség?

– Nem! Én egyszerűen nem tudtam hibázni. Ezzel a garnitúrával korábban nem én dolgoztam. Két nappal a meccs előtt találkoztam a játékosokkal.

Várhidit ennek ellenére rövidesen kirúgták.

Jó egy évvel később aztán robbant a bomba. Vass Ádám, az U21-es válogatott játékosa 2009. novemberének végén kipakolt a Nemzeti Sportban, elárulva, hogy 2008-ban a csapat legalább egy tagja a Szerbia, Szlovákia és Wales elleni vereségek előtt is bundaajánlatokat kapott. A bejelentés erejét csak növelte, hogy Vass azt is elárulta, a gyanús eseményekről beszámolt az MLSZ vezetőinek is, akik nem foglalkoztak a dologgal. Bundáról magyar válogatott játékos ritkán beszélt olyan nyíltsággal, mint Vass, aki olyanokat nyilatkozott, hogy

“„Ajánlatot tettek, veszítsük el a Szerbia elleni meccset. Nem állítom, hogy a vesztegetők sikerrel jártak, ám azt igen, voltak, akik nem tettek meg mindent a sikerért."

A botrány utólagos kipattanásakor Várhidi Péter is megszólalt, a Blikknek ezt nyilatkozta:

„A találkozó után többen hívtak és mondtak érdekes dolgokat a mérkőzéssel kapcsolatosan. Szeretnék abban hinni, hogy ha egy labdarúgó felhúzza magára a címeres mezt, nem adja el saját válogatottja meccsét, de nekem is feltűnt, hogy többen lélektelenül játszottak a szerbek ellen."

A Blikk akkori cikkéből az is kiderül, hogy Várhidi a gyanújáról nem számolt be a meccsről kötelezően megírandó jelentésében, állítása szerint azért, mert nem voltak bizonyítékai.

A szerbiai meccs nemcsak az eredmény miatt a magyar foci azóta sem tisztázott szégyenfoltja. Az ügyet szőnyeg alá söprő MLSZ ugyanis látványos bosszút állt Vass Ádámon. Vass a bundaügyi kitálalása előtt 3 évvel, 18 évesen lett nagyválogatott. Amikor a nyilvánosság elé lépett az üggyel, karrierje csúcsán volt: a Brescia játékosaként 20 Serie A-s meccsen játszott. De válogatott soha többé nem lehetett Magyarországon.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.