Az érintett játékosoknak és edzőknek egy szót sem szóltak a Szuperligáról a szakadár klubok vezetői

európai szuperliga
2021 április 20., 17:39
comments 35

Azt, hogy az Európai Szuperliga terve mennyire a feje tetejére állította a futballközeget, semmi sem illusztrálja jobban, minthogy keddre már akadt olyan, érintett angol csapathoz tartozó játékos és edző is, aki nyilvánosan kritizálta a tervet, pedig a szerződéseikbe foglalt tiltások miatt a profi focisták klubügyekről engedély nélkül szinte sosem szoktak nyilatkozni.

“A sport onnantól nem sport, hogy nincs összefüggés a befektetett erőfeszítés és a siker között. Az nem sport, ha a siker eleve garantált. Az nem sport, ha nem számít, ha kikapsz.”

Ezt Pep Guardiola, a Szuperliga-alapító Manchester City edzője nyilatkozta, annak ellenére hogy a munkaadója a 12 alapító klub egyikeként sosem eshet ki az Európai Szuperligából, ha az tényleg elindul augusztusban.

Guardiola szerint “az illetékesek kötelessége, hogy a lehető leghamarabb elmagyarázzák, hogy mi a helyzet és hogy miért döntöttek úgy, ahogy."

Az edző, aki szerint az ügyben a Premier League és az UEFA is sárosak, a kortárs fociban szokatlan nyíltsággal jelezte, hogy

“Támogatom a klubomat, a része vagyok, de ettől megvan a saját véleményem.”

James Milner, a Liverpool középpályása a Leeds elleni hétfői meccsük után - ami előtt a Leeds játékosai “Érdemeljétek ki!” feliratú pólóban melegítettek - azt nyilatkozta, hogy

“Csak a személyes véleményemet tudom elmondani: nem tetszik és remélem, hogy sosem valósul meg.”

Marcus Rashford, a Manchester United csatára nem volt ennyire merész, de azért ő is egyértelműen jelezte a véleményét azzal, hogy kiposztolta egy, a stadionjukban kifeszített molinó fotóját, amire az a Matt Busby-idézet van írva, hogy

“A futball szurkolók nélkül semmi.”

(A United szurtkolói egyébként annyira felháborodtak az ESZL ötletén, hogy azt kérik, ezeket a molinókat távolítsák el a stadionból.)

Rashford csapattársa, Bruno Fernandes szintén a sorok között üzent. Amennyiben honfitársa, a Wolvesban játszó Daniel Podence posztja alá, amiben a szélső azzal a szöveggel idézte fel néhány felejthetetlen BL-emlékét, hogy "van, amit nem lehet pénzért megvenni", annyit kommentelt, hogy

"Az álmokat nem lehet megvenni."

Mára világossá vált, hogy miért nem reagáltak ennél is hamarabb: ők pont ugyanúgy nem tudtak semmit a 12 szakadár klub titkos tervéről, mint a nagyközönség. Az érintett klubvezetők ugyanis a játékosok és az edzők elől is eltitkolták a tervüket.

Az Athletic információja szerint Ed Woodward, a Manchester United vezérigazgatója például csak a Burnley elleni vasárnapi bajnokijuk előtt, az Old Traffordon árulta el Ole Gunnar Solksjaernek, a csapat edzőjének , hogy kilépnek az eddigi futballrendszerből. De mivel mindjárt kezdődött a meccs, ezt is csak tőszavakban tette meg, hogy a mérkőzés után sajtótájékoztatón szerencsétlen Solksjaert főleg erről kérdezgessék az újságírók.

Pedig a talán leginkább érintettekkel nemcsak jófejségből illet volna egyeztetniük. Ha a csapatuk csatlakozik a Szuperligához, az a helyzet eszkalálódása esetén például véget vethet a válogatottbeli karrierjüknek. Ami nemcsak egyéni, hanem szerződéses problémákat is okozhat. A Premier League-ben szokásos játékosszerződések egyik pontja ugyanis kimondja, hogy a klubok nem akadályozhatják meg, hogy a játékosaik pályára lépjenek a válogatottjukban, míg egy másik pont szerint mindig figyelembe veszik a FIFA, az UEFA, a PL és az angol szövetség előírásait. Egyes értelmezések szerint ezért a klubok automatikusan szerződésszegést követnek el az új ligához való csatlakozással.

Ugyancsak szerződéses és pénzkérdés a bónuszok ügye. Sok játékos szerződésében ugyanis komoly részt képviselnek a nemzetközi kupaszereplésért járó bónuszok. Mármint abban a BL-ben való szereplésért, amit a klubjuk éppen elhagy.

Az első napok információhiányból eredő bénultsága miatt az angol bajnokság játékosai a jelek szerint kezdenek aktivizálódni. A Daily Mail friss információja szerint Jordan Henderson, a Liverpool csapatkapitánya kedden megbeszélésre hívta össze a PL csapatainak összes kapitányát, hogy a hogyan továbbról tárgyaljanak.

A Manchester United játékosai pedig hétfőn kértek találkozót Ed Wodwardtól, ahol a hírek szerint felhánytorgatták neki a titkolózást és azt, hogy milyen kínos helyzetbe hozták ezzel a Burnley elleni meccs után nyilatkozó Solksjaert.

Közben a Guardian arról ír, hogy a Chelsea és a Manchester City a szuperliga tervének szinte egyöntetű elutasítását látva elbizonytalanodtak és titokban már a kiugrás lehetőségéről tárgyalnak.

Az elbizonytalanodást az is okozhatta, hogy az ügyben ingadozónak hitt FIFA elnöke, Gianni Infantino kedden közölte, a szakadároknak az összes elképzelhető következménnyel számolniuk kell, magyarán nemcsak a játékosaikat zárják ki a válogatott tornákról, de őket is a nemzeti bajnokságaikból.

Az Athletic korábban arról írt, hogy a 12 renegát között négy igazán motivált, a végsőkig elmenni készülő csapat van, ezek a Real Madrid, a Manchester United, a Liverpool és az Arsenal. Ennek oka az, hogy az egész ötlet egyik szülőatyja Florentino Perez, a 900 millió eurós hiánnyal működő Real elnöke, a három említett angol klubnak pedig olyan amerikai tulajdonosai vannak, akik mind érdekeltek a fix csapatokkal működő amerikai sportbizniszben. Az arsenalos Stan Kroenke-é a Los Angeles Rams (NFL), a Denver Nuggets (NBA) és a Colorado Avalanche (NHL), illetve az MLS-ben érdekelt Colorado Rapids. A liverpoolos John Henryé a Boston Red Sox baseballcsapata, míg a unitedes Glazer családé a Tampa Bay Buccaneers amerikaifoci-csapata.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.