Főpróba ma este az írek ellen

foci-eb
2021 június 08., 09:53

Iratkozz fel itt a 444 Eb-hírlevelére, és minden nap megkapod a postaládádba, amit tudni kell.

TÉRDPOLITIKÁNK

Az angol és az osztrák csapat tagjai a két válogatott június 2-ai felkészülési meccse előtt
photo_camera Az angol és az osztrák csapat tagjai a két válogatott június 2-ai felkészülési meccse előtt Fotó: LINDSEY PARNABY/AFP

Három nap van hátra az EB nyitómeccséig, onnantól kezdve remélhetőleg a hírek a fociról fognak szólni. Most viszont még azzal kell foglalkoznunk, hogy a magyar válogatott tagjai nem fognak letérdelni az Eb-meccsek előtt. A Magyar Labdarúgó Szövetség indoklása szerint:

„Az MLSZ 'A gyűlölet nem pálya' kampány keretében harcol évek óta a gyűlölet minden formája ellen. Az UEFA és a FIFA szabályai nem engedik a politizálást a pályán és a stadionban sem, amit az MLSZ nem csak elfogad, de egyet is ért vele. A válogatott a mérkőzések előtt nem térdeléssel fogja kifejezni a gyűlölet bármilyen formájának elítélését.”

A magyarok csoportbéli ellenfelei viszont nem feltétlenül így gondolják, jó eséllyel fogunk látni meccs előtti térdelést a Puskás Arénában. Nagy kérdés, hogy fog erre reagálni a hazai közönség a BLM-mozgalom iránt kevéssé érzékeny része, mert a füttyszó biztosan nem fogja jó hírünket vinni.

És még egy pályán kívüli hír, mielőtt rátérnénk a lényegre. Politikai provokációról beszélnek Moszkvában, miután az ukrán futballszövetség bemutatta a válogatott EB-mezét. Azon ugyanis Ukrajna sziluettje szerepel, az oroszok által 2014-ben annektált Krím-félszigettel és az orosz párti szeparatisták ellenőrzése alatt álló Donyeckkel és Luhanszkkal együtt.

MAGYAR FOCI

photo_camera Fotó: Ozan Kose/AFP

Ma este 8-tól játssza utolsó barátságos felkészülési meccsét a magyar válogatott. Az ellenfél az EB-ről lemaradt Írország lesz. Sajnos az írek végül nem hozzák el Budapestre a Peterborough United középpályását, Sammie Szmodicsot. A magyar származású játékos eredetileg benne volt az írek keretében, de lesérült.

Akármi is lesz az eredmény, semmiképpen se kövessük el azt a hibát, hogy abból következtetéseket vonunk le az Eb-szereplésünkkel kapcsolatban. Rossi nyilván ma este még fog kísérletezni a csapattal, lehet, hogy nagyon sok csere is lesz. És hát az írek nem véletlenül maradtak le a tornáról – nagyon messze vannak a franciák, németek és portugálok játékerejétől.

Sallai Roland az egyetlen magyar, aki biztosan nem lép pályára az írek ellen. Marco Rossi már előre bejelentette, hogy az izomfáradtságra panaszkodó játékost inkább hagyja pihenni még egy hetet a portugálok elleni nyitómeccsünkig.

Amikor magyar hiányzóról van szó, muszáj újra és újra sírni egy kicsit Szoboszlai Dominikra gondolva. Hogy mennyire érzékenyen érinti a magyar válogatottat Szoboszlai hiányzása, azt elég jól jelzi, hogy a fiatal magyar is helyet kapott a tornáról lemaradó játékosok álomcsapatában, amit a francia sportnapilap, a L'Equipe állított össze.

CSOPORTTÁRSAINK

A lettek ellen szerzett harmadik góljukat ünneplő németek
photo_camera A lettek ellen szerzett harmadik góljukat ünneplő németek Fotó: THILO SCHMUELGEN/AFP
  • A németek tegnap játszották utolsó felkészülési meccsüket. Annyira simán verték 7:1-re a gyengécske letteket, hogy még Timo Werner is képes volt gólt rúgni.
  • A franciák ma este játszanak a bolgárokkal, egyáltalán nem lenne meglepő, ha ott is hasonló eredmény születne.
  • Talán valamivel nehezebb dolga lesz holnap a portugáloknak, akik Izraellel játszanak az EB kezdete előtti utolsó európai barátságos mérkőzésen. Portugál szempontból jó hír, hogy már tudjuk, hogy az azóta pozitív koronamintát produkáló Sergio Busquets nem fertőzte meg egyiküket sem a spanyolok elleni barátságos meccsen. Nincs újabb pozitív eset a spanyoloknál sem.

A MÁSIK TORNA

photo_camera Fotó: JEWEL SAMAD/AFP

Jó hír mindenkinek, aki nem elégszik meg júniusban minden nap délután-este három meccsel, hanem éjjel-hajnalban szeretne még néhányat végigbámulni: úgy tűnik, végül is lesz Copa América.

A helyszín- és időpontváltoztatások után június 13-tól Brazíliában rendezett torna elől minden akadály elhárult, miután a brazil keret tagjai is hajlandóak játszani. Neymarék az országban tomboló járvány – és rossz nyelvek szerint mert maga Neymar inkább az olimpián szeretne játszani – miatt akadékoskodtak, de mostanra beadták a derekukat.

ÉS A LEGKISEBBEK

Goran Pandev macedón csapatkapitány, az egész torna egyik legidősebb játékosa. Júliusban lesz 38 éves
photo_camera Goran Pandev macedón csapatkapitány, az egész torna egyik legidősebb játékosa. Júliusban lesz 38 éves Fotó: INA FASSBENDER/AFP

Az EB két legkisebb csapatának címéért előzetesen azok a finnek és macedónok vetélkednek, akik még soha, semmilyen nagy nemzetközi tornára nem jutottak ki. A fogadóirodák is ezt a két csapatot tartják a legesélytelenebbnek.

A finnek legalább abban bízhatnak, hogy a hétvégén elvesztett világbajnoki jéghokidöntő után az egész ország Pukkinak és társainak drukkol majd. Észak-Macedóniában azonban ennél bonyolultabb a helyzet. Ahogy a Financial Times remek fotóesszéjéből és cikkéből kiderül, az ország népes albán kisebbsége nem rajong különösebben az ország válogatottjáért. Az optimisták abban talán bízhatnak, hogy ha a csapat jól szerepel, az egy kicsit egyesítheti az országot. Valahogy úgy, ahogy még a baszkok és a katalánok is örültek a spanyol válogatott 2010-es vébégyőzelmének.