Az UEFA-n múlik, hogy szivárványos stadionban fogadják-e a magyar válogatottat Münchenben

foci-eb
2021 június 21., 12:00

Hétfőn vezető anyagban foglalkozott a Spiegel azzal, hogy vajon teljesül-e a müncheni városvezetés kérése, és az LMBT-közösség melletti kiállás jeleként szivárványos megvilágítást kaphat-e az Allianz Arena a magyar válogatott elleni szerdai meccs alatt. Ezzel tiltakoznának a múlt héten elfogadott homofób törvény ellen. Dieter Reiter főpolgármester már el is küldte az erről szóló kérvényét az UEFA elnökének.

photo_camera Fotó: TOBIAS HASE/dpa Picture-Alliance via AFP

A lap a szervezőbizottság köreiből úgy értesült, hogy ennek nem lenne különösebb technikai akadálya, korábban is volt már szivárványos a stadion, gyakorlatilag csak egy kapcsolót kell átállítani. Ugyanakkor mégis arra számítanak, hogy az UEFA nem fogja engedélyezni az akciót, mert nem akarnak politikai konfliktust.

Megemlítik azt is, hogy az UEFA egyik alelnöke éppen Csányi Sándor, aki jóban van Orbán Viktorral. Ugyanakkor a szervezet még nem nyilatkozott a témában. De most azt is számításba vehetik, hogy ha a delta variáns terjedése miatt Londonban nem tudják megtartani a döntőt, akkor Budapest jöhetne szóba helyszínként, ahol engedélyezik, hogy telt házzal menjenek a meccsek.

Legutóbb az UEFA amiatt is vizsgálatot indított, hogy a németek kapusa, Manuel Neuer szivárványos karszalaggal lépett pályára a franciák és a portugálok ellen. Vasárnap állapították meg, hogy ez a sokszínűség jele volt, ezért leállították a vizsgálatot.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.