Félig olaszok

foci-eb
2021 június 21., 07:41

Iratkozz fel itt a 444 Eb-hírlevelére, és minden nap megkapod a postaládádba, amit tudni kell.

Hogy jött össze?

photo_camera Fotó: TIBOR ILLYES/AFP

Hogyan tudott végig meccsben maradni a magyar válogatott a franciákkal szemben? Miben javult a játék a portugálok elleni nyitányhoz képest? És miben hibázott a világbajnok?

Muraközy Balázs elemzéséből kiderül, a magyarok elsősorban támadásépítésben léptek előre, jól begyakorolt sémákat alkalmaztak a széleken, Fiola szerepköre is megváltozott, aki végül a gólt is lőtte. (Emlékezetes, ünneplés közben csaknem fellökte a Puskás Aréna műsorközlőjét, akitől a hétvégén elnézést kért.)

A labdás játék nyomokban olaszos elemeket is tartalmazott: Marco Rossi mintha az Atalantától merített volna. A döntetlenhez legalább ennyire szükség volt a stabil védekezésre és arra, hogy a magyarok jól használják ki a franciák gyengeségeit, elsősorban Benjamin Pavard oldalán.

A szerdai, németek elleni meccsen remélhetőleg ott lehet Szalai Ádám, akit azért kellett lecserélni a franciák ellen, mert ütést kapott a fejére. A vizsgálatok alapján úgy tűnik, jól van.

Szomorú hír viszont, hogy vizsgálatot indított az UEFA a magyar szurkolók rasszista megnyilvánulásai miatt. A szövetség szerint sokan akkor tettek vállalhatatlan gesztusokat a lelátón, amikor Benzemához és Mbappéhoz került a labda.

Viszlát, törökök!

photo_camera Shaqiri Fotó: OZAN KOSE/AFP

Vasárnap az alaposan felforgatott olasz válogatott 1-0-ra verte az 54. perctől tíz emberrel játszó walesieket, de az eredményből nem derül ki, mekkora különbség volt a két fél játéka között. Győzelem esetén Wales csoportelső is lehetett volna, ehelyett a mintha a minimális vereség lett volna a céljuk. Gólkülönbségük végül így elégnek is bizonyult a második helyre. Olaszország és Wales már biztosan ott lesz a nyolcaddöntőben.

Svájc közben 3-1-re nyert Törökország ellen, így utóbbi pont nélkül, egyetlen rúgott góllal búcsúzik az Európa-bajnokságtól. A harmadik helyen végző svájciak most izgulhatnak, hogyan alakul a többi csoport: a lebonyolítás szerint a hat csoportból a négy legjobb harmadik helyezett jut tovább a csoportelsők és csoportmásodikok mellett. A meccs legjobbja Shaqiri volt, aki összesen hat gólt rúgott már világ- és Európa-bajnokságokon. Rajta kívül egyetlen svájci volt képes erre a történelemben.

Mi lesz ma?

photo_camera Fotó: JONATHAN NACKSTRAND/AFP

Hétfőn négy meccset is játszanak, lezárulnak a B és C csoport küzdelmei. A belgák és a hollandok már biztosan továbbjutottak, de azért lesznek még izgalmak. Például a hatkor kezdődő ukrán-osztrák meccsen, ahol egy győzelemmel mindkét fél biztosíthatná a helyét a nyolcaddöntőben.

A másik csoportban az orosz-dán meccs is jónak ígérkezik. Ha az oroszok nyernek, gyakorlatilag már készülhetnek a nyolcaddöntőkre. A dánoknak - akik a játékukhoz képest érdemtelenül állnak nulla ponttal az utolsó helyen - nemcsak győzniük kell, de lehetőleg minél nagyobb arányban, és szorítaniuk is kell, hogy a belgák jól elverjék a finneket.

A Hollandia–Észak-macedónia meccs lesz a legkevésbé érdekes: előbbiek már biztosan továbbmentek, utóbbiak biztosan kiestek.

Az UEFA megvizsgálta Neuer szivárványos karszalagját

photo_camera Fotó: RALF IBING/dpa Picture-Alliance via AFP

És rendben találta. A szabályok szerint nem szabad politikai szimbólumokat viselni a meccsen, de az európai szövetség arra jutott, hogy a sokszínűség jelképe nem tartozik ebbe a kategóriába. A németek kapusa mind a két csoportmeccsen viselte a szalagot, és várhatóan így tesz majd a magyarok ellen is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.