Hollandia nem tartalékolt, simán lelépték az észak-macedónokat is

foci-eb
2021 június 21., 17:57
C csoport
Észak-Macedónia
0
-
3
Hollandia
Vége
Hollandia
Szövetségi kapitány
3-4-1-2
Frank de Boer
1
M. Stekelenburg
6
S. de Vrij
3
M. de Ligt
17
D. Blind
22
D. Dumfries
21
F. de Jong
16
R. Gravenberch
12
P. van Aanholt
8
G. Wijnaldum
10
M. Depay
18
D. Malen
Észak-Macedónia
Szövetségi kapitány
4-2-3-1
Igor Angelovski
1
S. Dimitrievski
13
S. Ristovski
14
D. Velkovski
6
V. Musliu
8
E. Alioski
5
A. Ademi
17
E. Bardhi
7
I. Trichkovski
21
E. Elmas
9
A. Trajkovski
10
G. Pandev

Mire számíthattunk a meccs előtt?

A csoportelsőként már továbbjutott hollandok az olaszokhoz hasonlóan kiküldik a tartalékcsapatot, de így is megverik a már kiesett, mégis lelkes észak-macedónokat.

Ehhez képest mi történt?

A hollandok egyáltalán nem a tartalékcsapattal álltak ki. A sárgalapos Marten De Roon helyén az Ajax 19 éves tehetsége, Ryan Gravenberch kezdett (övé volt az első lövés a meccsen), a csatár Wout Weghorst helyett pedig Donyell Malen került a kezdőbe.

Az észak-macedónok pedig továbbra is élvezték azt, hogy - a Nemzetek Ligája révén - elvileg a leggyengébb csapatként ott lehetnek az Európa-bajnokságon, és minden percet annak szenteltek, hogy bebizonyítsák: megérdemelték a lehetőséget.

photo_camera Fotó: KOEN VAN WEEL/AFP

Tét nélküli meccs volt ugyan, de kifejezetten jó tempójú, a csapatok gyorsan átjátszották a középpályát és jutottak el az ellenfél 16-osáig. A hollandok egy jóval gyengébb képességű játékosokból álló csapat ellen számos helyzetet dolgoztak ki, de az utolsó passzaikat az első félidőben szinte mind elszórakozták. A második félidő legelejét aztán megnyomták és könnyedén növelték az előnyüket, a vége pedig gálameccs-jellegű volt, látványos cselekkel, könnyed játékkal.

Az észak-macedónoknak is volt az első félidőben 10 percenként ígéretes helyzete, sőt gólt is szereztek a 9. percben, de a videózás alapján kiderült, hogy Tričkovski egy lábfejjel előrébb volt a védőnél. Trajkovski pedig a 21. percben lőtt távolról egy kapufát. A második félidőben az egykor Újpesten játszó Bardi szabadrúgásból találta el a kaput. Aztán az észak-macedónok a hollandok második félidei sebességváltását már nem tudták követni. Egy lesgólt azért a második félidőben is lőttek, és azért el-el jutottak a hollandok kapuja közelébe is időnként. Nem volt rossz nézni őket az Eb-n, nagyot harcoltak.

A meccs legjobbja

A korábbi két meccsen 1-1 gólt szerző, és mindkétszer a meccs emberének megválasztott Dumfries ezúttal csak helyzetig jutott, a 45. percben lecserélte de Boer, hogy pihentesse a folytatásra. De Memphis Depaynak ma akkor is jobban ment, amíg Dumfries a pályán volt, nagyon aktív volt a csatár, gólt szerzett,

link Forrás

gólt rúgatott Wijnaldummal,

link Forrás

majd az ő lövése jött ki a harmadik gól előtt is a macedón kapusról, amit megintcsak Wijnaldum gurított be. (Depay az elmúlt 10 válogatott meccsén 9 gólt és 4 gólpasszt jegyzett.)

photo_camera Fotó: KENZO TRIBOUILLARD/AFP

Egy legenda búcsúja

Az észak-macedónok focihőse, Goran Pandev bejelentette, hogy az Európa-bajnokság után visszavonul a válogatottól. Az Olaszországban komoly karriert befutó játékos júliusban lesz 38 éves. 2001-ben húzta fel először a macedón mezt, 121 mecsen 38 gólt rúgott. A hollandok egy 121-es számú holland mezzel kedveskedtek neki.

photo_camera Fotó: KOEN VAN WEEL/AFP

A 68. percben cserélték le, a csapattársai sorfalat álltak neki, a közönség is felállva tapsolta.

Semmi jelentősége, de

Megint az a furcsa helyzet volt, hogy bár Amszterdamban volt a meccs, papíron az észak-macedónok voltak a vendéglátók, a hazai pályán játszó hollandok meg a vendégek. Viszont az észak-macedónok nem a hazai piros mezükben játszottak, hanem az idegenbeli fehérben. Ahogy a papíron vendég hollandok is a második számú mezükben játszottak, az otthon megszokott narancssárga helyett.

Régen volt szó a taxisokról. Most esetleg?

Persze, beszélt a magyar kommentátor taxissal a meccs előtt, kiderült, hogy ő, a személyszállító kisiparos sem szereti Frank de Boert. Ahogy a lelátón ülő hollandok nagy része sem, mert kifütyülték a meccs elején a szövetségi kapitányt, megelőlegezve a bizalmatlanságot.

Meddig juthatnak a hollandok?

Fogalmam sincs. 100 százalékos teljesítménnyel jutottak tovább, de komoly erőfeszítésre egyik ellenfelük sem kényszerítette őket, a védelmük sebezhetőségét ugyanakkor az ukránok meg tudták mutatni. Depay és Wijnaldum elől meggyőző, ketten együtt már 5 gólnál járnak, a hollandok az előző 10 meccsük mindegyikén szereztek legalább két gólt. Budapesten játszanak majd a nyolcaddöntőben a D/E/F-csoport harmadikjával.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.