München főpolgármestere azt ígéri, szivárványszínekbe öltöztetik a várost a meccs napján

foci-eb
2021 június 22., 15:44

München főpolgármestere, Dieter Reiter szégyenteljesnek nevezte az UEFA keddi döntését, miszerint a városi stadion nem kaphat szivárványos megvilágosítást a magyar válogatott elleni meccs idejére. A város vezetése ezzel akart szolidaritást vállalni az LGBT-közösségekkel a magyar parlament múlt heti döntése után, amivel gyakorlatilag megtiltották, hogy az iskolai felvilágosításokon a homoszexualitásról vagy a nemváltásról beszéljenek.

Dieter Reiter, München főpolgármestere
photo_camera Dieter Reiter, München főpolgármestere Fotó: SVEN HOPPE/dpa Picture-Alliance via AFP

Reiter a sajtótájékoztatóján a Német Labdarúgó Szövetséget (DFB) is bírálta, amiért nem akarta befolyásolni az UEFA-t. Azt a javaslatot pedig nevetségesnek nevezte, hogy esetleg egy másik napon világítsák ki a stadiont.

A főpolgármester szerint sajnos nem ignorálhatják az UEFA döntését, mert a stadion nem a város tulajdonában áll, viszont ez nem tartja vissza őket, hogy erős üzenetet küldjenek Magyarországnak és a világnak. Ezért szivárványos zászlókat tűznek a városházára és az Olimpiatoronyra,

valamint a stadion közvetlen közelében álló szélturbinát is feldíszítik.

photo_camera A stadion melletti szélturbina is szivárványos lesz Fotó: MAISANT LUDOVIC/Hemis via AFP

Dieter Reiter szerint ez az emberség, a tolerancia és a világra való nyitottság jele, aminek semmi köze a pártpolitikához.

Az UEFA elutasító döntése után a kölni, az ausgburgi és a frankfurti stadion is bejelentette, hogy a szivárvány színeivel világítják be az épületeket, valamint a Schalke, a Wolfsburg, a St. Pauli és a Hertha is bejelentette, hogy csatlakoznak a kezdeményezéshez.

A brit szakkommentátor, Gary Lineker pedig csak azt tanácsolta Münchennek, hogy egyszerűen kapcsolják fel azt a világítást.

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.