Benzema visszatért

foci-eb
2021 június 23., 21:06
F csoport
Portugália
2
-
2
Franciaország
Vége
Franciaország
Szövetségi kapitány
4-2-3-1
Didier Deschamps
1
H. Lloris
25
J. Koundé
4
R. Varane
3
P. Kimpembe
21
L. Hernández Pi
6
P. Pogba
13
N. Kanté
12
C. Tolisso
7
A. Griezmann
10
K. Mbappé Lottin
19
K. Benzema
Portugália
Szövetségi kapitány
4-1-4-1
Fernando Manuel Fernandes da Costa Santos
1
R. dos Santos Patrício
2
N. Cabral Semedo
3
K. Laveran Lima Ferreira
4
R. Santos Gato Alves Dias
5
R. Guerreiro
13
D. Hélio Pereira
10
B. Mota Veiga de Carvalho e Silva
8
J. Iria Santos Moutinho
16
R. Sanches
21
D. Teixeira da Silva
7
C. Ronaldo

Mit vártunk?

A világbajnok Franciaország csapott össze az Európa-bajnok Portugáliával az Eb-csoportkörének talán legjobban várt meccsén, ráadásul úgy, hogy ez a mérkőzés a 2016-os franciaországi Eb-döntő visszavágója is. Azon a meccsen nagy küzdelem után némi meglepetésre Portugália nyert Éder 109. percben távolról lőtt góljával.

Ranglisták alapján a francia keret számít erősebbnek, és nekik is volt kevesebb vesztenivalójuk, hiszen a németek elleni győzelem és a magyar döntetlen után 4 ponttal csoportelsőként és biztos továbbjutóként érkeztek a meccsre, hiszen legrosszabb esetben is 4 pontos harmadikként mehetnek tovább. A portugáloknak közben minimum pontot kellett szerezniük a továbbjutáshoz, hiszen a magyar válogatottat hiába verték meg, a németektől eléggé kikaptak, a három pont pedig biztosan nem elég ahhoz, hogy továbbmenjenek.

Ehhez képest mit láttunk?

Ez a meccs Karim Benzemáról szólt. A csatárt büntetőügye miatt 2015-ben rakták ki a válogatottból, és rengeteg kritikát kapott most is Deschamps szövetségi kapitány, amiért visszahívta a keretbe az európai profi futball egyik legproblémásabb, ha nem a legproblémásabb aktív játékosát. Benzema ráadásul sem a felkészülési meccseken, sem az Eb eddigi mérkőzésein nem mutatott sokat, sőt érződött a francia támadójátékon, hogy nincs összeszokva Griezmannal és Mbappéval. Ezen a meccsen azonban csaknem 6 év után értékesítette első válogatott gólját egy büntetőből, aztán nem sokkal utána a másodikat is, ami a végső esélyesnek is tartott francia válogatott legszebb akciógólja volt eddig a tornán (igaz, nem valami erős a verseny).

Deschamps a magyarok elleni döntetlen után átszervezte a csapatát, nem lépett pályára az előző meccsen nem sokat nyújtó Rabiot és Pavard, helyettük Tolisso és Koundé érkezett. A magyarok elleni meccsen nyújtott teljesítménye alapján bekerülhetett volna a kezdőbe Dembelé is, ő azonban pont a Puskásban megsérült, várhatón hónapokig nem játszhat. A portugál kezdő is két poszton változott a németek ellen pályára lépőhöz képest, William Carvalho és Bruno Fernandes helyett érkezett Joao Moutinho és Renato Sanches.

A meccs elején inkább a portugálok építettek támadásokat, a 6. percben már Ronaldo fejesét fogta Lloris, és előre vetítve a franciák stratégiáját, a kapus egy gyors indítással meg is alapozott egy francia támadást, ami ugyan gólig nem jutott, csak egy veszélytelen szögletig.

A 13. percben szintén Llorisnak kellett lehúznia Ronaldo feje elől a labdát, és ekkor már látszott, hogy hiába veszélyesebbek a portugálok, annyira azért nem veszélyesek, hogy különösebben megizzasszák a francia védelmet.

Persze a francia támadások még ennél is gyengébbek voltak, az első valamire való próbálkozásig a 16. percig kellett várni, Mbappé hagyta ott a védőjét, de korán lőtte el a labdát, Rui Patrício könnyedén hárított.

A világbajnok és az Európa-bajnok közepesen érdekes, középpálya-centrikus labdázgatását csak a 27. percben zavarta meg egy súlyos francia kapushiba, Lloris lemaradt Danilóról, és néhány pillanattal azután szállt csak bele könyökkel a portugál fejébe, hogy az elfejelte a labdát. A mutatvány sárgalapot ért a kapusnak, és 11-est a portugáloknak, amit Ronaldo magabiztosan értékesített is. Ez volt egyébként az első gólja, amit a francia válogatottnak rúgott.

photo_camera Fotó: DMITRIY GOLUBOVICH/Anadolu Agency via AFP

Néhány percre a franciák el is vesztették a fonalat, a büntető miatt, a csapat szétesése két sárgát ért, Griezmann és Hernández kapott egyet-egyet. Néhány perc múlva azonban összeszedték magukat, és átvették a meccs irányítását.

A 45. percben is ők támadtak, amikor Mbappét a 16-oson belül lökte el Semedo, legalábbis a bíró és a VAR szerint, mert azért a döntés nem volt nagyon egyértelmű. A megítélt 11-est a válogatottba az Eb-re visszatért Karim Benzema lőtte a portugál kapuba, megszerezve ezzel csaknem 6 év után az első gólját a válogatottban.

photo_camera Fotó: DMITRIY GOLUBOVICH/Anadolu Agency via AFP
link Forrás
A Real Madridban évekig együtt focizó Ronaldo és Benzema bratyiznak
photo_camera A Real Madridban évekig együtt focizó Ronaldo és Benzema bratyiznak Fotó: FRANCK FIFE/AFP

A második félidőre magukra találtak a franciák, Benzema rögtön a 47. percben Pogba remek indítása után meglőtte az első akciógólját is a válogatottban, nem is akármilyet.

link Forrás
photo_camera Fotó: BERNADETT SZABO/AFP

Az 58. percben azonban Koundé kezezése miatt újabb büntetőt kaptak a portugálok, Ronaldo ezt is értékesítette.

photo_camera Fotó: BERNADETT SZABO/AFP

A portugál egyenlítés nem törte meg a franciákat, veszett iramot diktáltak a gól utáni percekben, a 68. percben Rui Patrício csak bravúrral tudta hárítani Pogba távoli lövését, majd a kipattanóra érkező Griezmannét. Egymást követték a francia támadások, de gól egyikből sem lett.

Az utolsó 10 percben már mindkét csapat visszavett, a biztos továbbjutás tudatában valószínűleg már inkább azt számolgatták, kit kapnak ellenfélként az egyenes kieséses szakasz első meccsén.

A meccs embere?

A legnagyobb dráma és a legnagyobb megkönnyebbülés Karim Benzemáé, de nem szabad elfelejteni azt sem, hogy Ronaldo is két gólt lőtt ezen a mérkőzésen mindenféle rekordokat beállítva.

Bíró és VAR?

Ezen az Eb-n alig volt még meccs, ahol ekkora szerep jutott a bírónak. A spanyol Antonio Mateu Lahoz és csapata három büntetőt ítélt meg (sőt a meccs végén majdnem megadott még egyet a franciáknak), és mind a hármat be is lőtték, alapjaiban változtatva meg nemcsak a meccs, hanem az F-csoport állását is. A háromból az egyik büntető (a franciáké) ráadásul vitatható döntés is volt.

Az F-csoport végeredménye:

A franciák csoportelsőként mennek tovább, Németország a második, Portugália a harmadik. Franciaország Svájccal, Németország Angliával, Portugália Belgiummal találkozik a következő meccsen.

F csoport
M Gy D V G+ G- GK P
1. Franciaország 3 1 2 0 4 3 1 5
2. Németország 3 1 1 1 6 5 1 4
3. Portugália 3 1 1 1 7 6 1 4
4. Magyarország 3 0 2 1 3 6 -3 2

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.