Fantasztikusat játszott, de kiesett a magyar válogatott

foci-eb
2021 június 23., 20:58

Németország-Magyarország 2-2

Németország: Neuer, Rudiger, Hummels, Ginter (Volland 82.); Gosens (Muisala 82.), Kroos, Gundogan (Goretzka 58.), Kimmich, Havertz (Werner 67), Gnabry (Müller 68.), Sane

Magyarország: Gulácsi – Botka, W. Orbán, Szalai A. – Nego, Kleinheisler (Lovrencsincs 89.), Nagy Á., Schäfer, Fiola (Nikolics 88.) – Sallai (Schön 75.), Szalai Á.(Varga 82.)

Gól: Havertz (66.), Goretzka (84.) ill. Szalai (11.), Schäfer (68.)

Mire számítottunk?

Hát biztos nem arra, amiről végül a meccs napja szólt. A franciák elleni csodálatos döntetlen után a magyar válogatott ugyan a továbbjutásért játszott szerda este Münchenben, de a futballünnep felvezető szakasza teljesen elmaradt, miután a magyar kormány kirekesztő, homofób törvénye az UEFA hathatós közreműködésével nemzetközi botránnyá tette a német-magyar meccset. A meccset beárnyékoló történések kronológiáját itt szedtük össze.

Kleinheisler Gosens és Ruediger között
photo_camera Kleinheisler Gosens és Rüdiger között Fotó: ALEXANDER HASSENSTEIN/AFP

A meccs persze a botrányos felvezető nélkül se ígérkezett volna könnyűnek: a magyar válogatott a portugálok ellen 75+ percig, míg a franciák ellen a lefújás pillanatáig nagyszerűen tartotta magát, de a rendkívül erős kerettel rendelkező németek épp a portugálok ellen mutatták meg, hogy sokak vélekedésével szemben egyáltalán nincsenek rossz formában, és korai lenne leírni őket ezen az Eb-n. Ráadásul ez volt az első meccs a tornán, amit a magyaroknak nem otthon, sok tízezer szurkoló előtt kellett megvívniuk, így ezúttal a teltházas extralöket is hiányzott. És azt is lehetett tudni, hogy a magyar válogatottnak csak a győzelem elég a továbbjutáshoz, egy újabb bravúros döntetlen az utolsó helyet jelentené a csoportban.

És mi történt a meccsen?

A kezdőcsapatokban nem volt nagy meglepetés, a magyarok pont ugyanabban a felállásban futottak ki, mint a franciák ellen (Gulácsi – Botka, W. Orbán, Szalai A. – Nego, Kleinheisler, Nagy Á., Schäfer, Fiola – Sallai, Szalai Á.), míg a németeknél a térdsérüléssel küzdő Thomas Müllert váltotta Leroy Sané.

A meccs kezdete előtt fél órával leszakadt az ég Münchenben, így egy rendkívül vizes pálya várta a csapatokat, ahol negyedháznál is kevesebben voltak: a szigorú német járványszabályok miatt a 75 ezres stadionba mindössze 14500 jegyet értékesítettek, ebből mintegy 2500-at a magyar szurkolóknak.

Hummels és Sallai
photo_camera Fotó: FEDERICO GAMBARINI/dpa Picture-Alliance via AFP

A németek már pár perc után veszélyes helyzetet alakítottak ki, egy távolról beívelt labdával Kimmich fordult ügyesen kapura, de Gulácsi szépen védett. Pár perccel később Sallait kereste egy beadás a német tizenhatoson belül, de a magyar támadó kevéssel lemaradt a labdáról. Alapvetően német fölény volt a pályán, de a magyar csapat egyáltalán nem volt megilletődve, hozták azt a szervezett, taktikus játékot, amit az első két meccsen is lehetett látni.

A 11. percben pedig folytatódott a francia meccsen elkezdődött magyar csoda: egy gyors megindulás után Sallai beadását Szalai Ádám előrevetődve gyönyörűen fejelte le a sarokra, Neuer csak beleütni tudott.

A gól után továbbjutásra álltunk az Eb legnehezebb csoportjából, de a németek pár percnyi tétlenség után érezhetően magasabb fokozatra kapcsoltak: a 20. perc környékén egy szöglet után Hummels fejelt kapufát, majd fél perccel később Gulácsi védte Gosens kísérletét.

A félidő közepére érezhetően kicsit feszültebbé vált a meccs, rövid időn belül Botka és Gundogan is sárgát kapott egy teljesen felesleges szabálytalanság után. Ebben az időszakban is a németek birtokolták többet a labdát, de veszélyes helyzetekig nem jutottak, miközben sok apróbb szabálytalanság szabdalta a játékot. A magyar válogatott kontrákkal próbálkozott, nem is minden veszély nélkül: a 34. percben Fiola ért el egy labdát az alapvonal előtt, majd Szalait kereste a labdájával, ezúttal eredmény nélkül.

photo_camera Némi szünet után a 34. perc környékén a felhőszakadás is új lendületet kapott, elképesztő elánnal ömlött az eső a játékosokra. Fotó: ALEXANDER HASSENSTEIN/AFP

Az első félidő egy gólos magyar előnnyel ért véget: Rossi csapata rendkívül fegyelmezetten és okosan játszott, Nagy, Nego és Kleinheisler is hatalmas formában volt, míg a németek játéka kiábrándító volt: a labdabirtoklási fölényüket elvétve tudták helyzetekké alakítani, és nem látszott, hogy ki lehetne az a játékos, aki ötleteket vihet a támadásaikba.

A második félidőre változtatás nélkül jöttek ki a csapatok, és a várakozásoknak megfelelően ismét a németek diktálták a tempót, de ez nem jelentett igazi helyzeteket. Ez volt az az időszaka a meccsnek, amikor a franciák megszerezték már a vezetést a portugálok ellen, így ekkor a csoport második helyére jöttünk fel, és a németek is továbbjutó helyen álltak.

Gnarbyt fogják közzé a magyarok
photo_camera Gnarbyt fogják közzé a magyarok Fotó: MATTHIAS HANGST/AFP

Az 58. percben Fiola futott el a szélen, épp betört volna a tizenhatoson belülre, amikor Sané szerelni próbálta, de estében kézzel ért a labdához. Kevesen múlt, hogy nem lett tizenegyes, a veszélyes helyről járó szabadrúgást Sallai tűzte kapura, de a kapufa szélét találta el.

A 63. percben a portugálok kiegyenlítettek a másik meccsen, így megint úgy nézett ki, hogy ezekkel az eredményekkel a németek kiesnének. De a német válogatott szinte percre pontosan ekkor megrázta magát: Gulácsi aláfutott egy beívelt szabadrúgásnak, ami így Kimmich fejelt kapura, és Havertz közvetlen közelről befejelte a labdát. 1-1.

Ekkor éppen kiesésre álltunk volna, de nem sokáig maradt így: ugyanis gyakorlatilag a középkezdésből ismét megszereztük a vezetést. Egy villámgyorsan végigvitt támadás után Schäfer fejelt a kifutó Neuer mellett a kapuba, 2-1 volt ismét a magyaroknak.

70. perc, és ismét továbbjutásra állt a fantasztikus teljesítményt mutató magyar válogatott, miközben Löw ekkor már a sérüléssel bajlódó Müllert és Timo Wernert is pályára küldte. A németek a meccsnek ebben a szakaszában rengeteget birtokolták a labdát, sok passz ment, de egyszerűen nem jutottak előre. Sokszor már nem is a védelem, hanem a középpálya megakasztotta őket, Nego és Kleinheisler is remekül játszott.

A 81. percben átfutott a magyar védelmen a német csapat, szerencsénkre Kroos kevéssel kapu mellé lőtte a helyzetet. Löw beküldött ekkor még egy csatárt,
Kevin Vollandot, rendkívül támadó felállásban állva ki, míg nálunk a hatalmas meccset záró Szalai Ádámot Varga Kevin váltotta.

A német támadási fölény pedig pár perccel később góllá érett: a szintén a második félidőben beállt Goretzka lőtt gólt egy tizenhatoson belüli passzolgatás, illetve egy levágódó lövés után:

Rossi is támadóbb felfogásra váltott, a 89. percben Lovrencsics érkezett Kleinheisler helyett, míg Fiolát Nikolics váltotta. A németek innentől kezdve látványosan dugták el a labdát, bőven beérték szögletekkel, míg az óriásit küzdő magyar csapat nem tudott már igazi helyzetbe kerülni.

Az F-csoportban így Magyarország 2 ponttal a negyedik helyen végzett, és kiesett. De aki látta ezeket a meccseket, az arra fog emlékezni, hogy a válogatott rendkívül szimpatikus és okos játékkal állt ki Európa legerősebb csapatai ellen, és remek játékot nyújtva majdnem sikerült kiharcolniuk a továbbjutást az egész Eb messze legkeményebb csoportjából.

A németek végül második helyen automatikusan továbbmentek, a nyolcaddöntőben majd az angolok ellen fognak pályára lépni a Wembley-ben.

Az F-csoport végeredménye:

  • Franciaország 5 pont, +1-es gólkülönbség
  • Németország 4 pont, +1
  • Portugália 4 pont, +1
  • Magyarország, 2 pont, -3