Vérrel-verejtékkel, de csak döntőbe jutottak az angolok

foci-eb
2021 július 07., 21:44
Egyéni képviselőjelöltek
-
Szövetségi kapitány

Mire lehetett számítani?

Angol győzelemre és tisztesen helytálló, akár gólszerzésre is képes dánokra. Az Európa-bajnokságon senki sem tudta még bevenni az angolok kapuját, miközben kiejtették az ukránokat és a németeket, a csoportban pedig megverték Csehországot és Horvátországot.

Bár sokan fanyagolnak az angolok játékán, Southgate szövetségi kapitánynak precíz terve van, írta elemzésében Muraközy Balázs. A fiatal aranygeneráció, a klasszis veteránok, a jól szervezett védekezés, az alaposan átgondolt taktika és a háttérstáb munkájának kombinációja végleg alkalmassá tette az angol válogatottat, hogy döntőbe jusson, és akár meg is nyerje a tornát.

A dánok az Eb egyik legszimpatikusabb csapatát alkotják, nemcsak azért, ahogy Eriksen drámáját kezelték, hanem a játékuk miatt is. Az egyenes kieséses szakaszban Walest és Csehországot búcsúztatták, a csoportban pazar félidőt játszottak Belgium ellen - bár végül kikaptak -, az oroszokat pedig 4-1-re verték.

Mit hozott a meccs?

Először is, mozgalmas első félidőt. Kezdetben az angolok nyomtak inkább, ha nem is dolgoztak ki nagy helyzeteket, de birtokolták a labdát, és elsősorban a bal oldalon mozogtak ígéretesen. Shaw és Sterling különösen aktívak voltak, de a 7. percben Kane tette be a labdát jobb szélről a kapu elé, hiába, mert Sterling lemaradt róla.

Nem sokkal később, a 13. percben aztán övé volt a meccs első kapuralövése. A dánok próbálkoztak egy kiugratással - nem először -, de Walker lefülelte a labdát, gyorsan előrejátszotta Kane-nek, aki továbbadta Sterlingnek, végül Schmeichel kezében akadt el a labda.

15-20 perc után a dánok éledezni kezdtek, Højbjerg és Braithwaite is próbálkoztak, de legfeljebb szögletig jutottak. Ekkor egyre többet volt náluk a labda, az angolok visszább húzódtak. A 25. percben Damsgaard már a 16-oson belülről lőhetett, de nem sikerült eltalálnia a kaput.

Nem úgy öt perccel később, amikor szabadrúgásból óriási gólt akasztott Pickford hálójába, igaz, jobb helyezkedéssel talán védhetett volna az angol kapus.

link Forrás

Szokatlan helyzetben találták magukat az angolok, ezen az Eb-n még egyszer sem voltak hátrányban, ami meg is látszott a játékukon. A dánok ellenben felbátorodtak, helyenként szépen játszották át az angol középpályát.

Az angoloknak azonban hamar sikerült megnyugodniuk, és nagyon nem akartak hátrányban menni a szünetre. A 38. percben Schmeichelnek kellett hatalmasat védenie: ahogy a meccs elején, ismét Kane adta be a jobb oldalról, Sterling érkezett a kapu elé, de közvetlenül a kapusba lőtte.

Egy perccel később Kane - aki az egész első félidőben jól játszott, gyakran visszalépett építeni a támadásokat - Sakát ugratta ki, újból Sterling volt a célpont, de végül a becsúszó Kjær juttatta kapuba a labdát. Ez volt a torna 11. öngólja.

link Forrás

A második félidő első percei inkább az angol térfélen játszódtak, Mæhle szép indítása lesen találta ugyan Dolberget, mindenesetre Pickfordnak védenie kellett. Aztán Braithwaite beadása után megint kénytelen volt kiöklözni a labdát.

Mégis a dán kapu előtt adódott a következő igazán nagy helyzet. Mount egy szabadrúgásból Maguire fejére ívelte a labdát, Schmeichelnek annyira nyújtózkodnia kellett, hogy szinte ujjheggyel tudta csak kitolni a kapu mellé. Pár perc múlva viszont megint Dolberg lőhetett, igaz, nem volt benne erő, középről érkezett Pickford kezébe.

Szinte pillanatokon belül adódtak kisebb-nagyobb lehetőségek a kapuk előtt. A 60. percben Shaw tört be a büntetőterületre, középre gurította a labdát, ami Højbjerg sarkáról veszélyesen csorgott a kapu felé, végül szöglet lett belőle.

A dánok hármat cseréltek, beállt Poulsen, Wass és Nergaard is, az angoloknál pedig Grealish érkezett Saka helyett. A 73. percben Mount ívelt be jobbról, Schmeichelnek a felső léc alól kellett kikapnia a labdát, szögletre mentett.

A hátralevő negyed órában mindkét csapatnak voltak ígéretes építkezései, különösen az angolok voltak aktívak, de ők sem tudtak igazán nagy helyzetet kialakítani. Így a keddi elődöntőhöz hasonlóan itt is kétszer tizenöt perces hosszabbítást következett.

A 94. percben Kane került helyzetbe, az ötös sarkáról lőtt, de Schmeichel védett. Southgate ezután szánta rá magát újabb cserékre, Foden és Henderson állt be Mount és Rice helyett.

A hosszabbítás az angolok fölényét hozta, Sterling veszélyesen játszott új helyén, a jobb oldalon, és szépen működtek együtt Fodennel. A korábban beállt csere, Grealish is megkínálta Schmeichelt egy lövéssel, majd Sterling próbálkozott megint. Az angolok láthatóan dűlőre akarták vinni a dolgot a tizenegyesek előtt.

A 103. percben jött a fordulat, ha nem is pont úgy, ahogy az angolok képzelték. Egy újabb támadás során Sterling esett el a tizenhatoson belül, és bár nem volt teljesen világos, hogy Mæhle vagy Jensen volt szabálytalan, a bíró tizenegyest ítélt, ami a videózás után is érvényben maradt. Kane tizenegyesét kivédte Schmeichel, de a kipattanót már nem tudta hárítani.

link Forrás
photo_camera Foden és Kane Fotó: JUSTIN TALLIS/AFP

A hosszabbítás második félidejére Southgate váratlanul lehozta a csereként beállt Grealisht, és a szélsőhátvéd Trippiert küldte be helyette. Az utolsó tíz percben próbáltak nyomni a dánok, de még emberhátrányba is kerültek, Jensen ugyanis megsérülhetett, de már nem küldhettek be senkit a helyére.

A hősies küzdelem nem vezetett eredményre: amikor az angolok megszerezték a labdát, gyors támadások helyett inkább okosan eldugták, a végén még Sterling rúghatott volna újabb gólt, ha Schmeichel nem védi ki.

Maradt a 2-1, vasárnap angol-olasz döntőt rendeznek a Wembley-ben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.