Köpködték, anyázták, bántalmazták a dán szurkolókat Londonban az Eb-elődöntő alatt és után

foci-eb
2021 július 09., 14:32

Fizikai atrocitás ért egy dán szurkolót a szerdai Anglia-Dánia Eb-elődöntő után, írja a Guardian. Jeanette Jorgensen állítása szerint már hazafele tartott a meccs után, amit Anglia egy képzelt tizenegyessel nyert meg a hosszabbításban, amikor "hat-hét angol szurkoló" megcibálta a haját. Jorgensen amúgy 15 éve él Londonban. Ehhez képest amikor távozott a stadionból három unokatestvérével, egyből zaklatni kezdték őket az angol szurkolók. Azt kiabálták, hogy "nem vagytok ide valók", és megpróbálták elvenni a dán zászlójukat is. "Ekkor kezdték húzni a hajam. El se tudtam hinni, hogy ez történik. Elég rémisztő volt".

A dán csapat az elődöntő után megköszöni a támogatást szurkolóinak.
photo_camera A dán csapat az elődöntő után megköszöni a támogatást szurkolóinak. Fotó: FRANK AUGSTEIN/AFP

Nem Jorgensen az egyetlen dán, aki incidensekről számolt be. A Twitteren két dán szurkoló is említette, hogy a stadionon belül is folyamatos zaklatásnak voltak kitéve. Leírásuk alapján köpködték, gyalázták őket, illetve szemtanúi voltak annak, hogy angol szurkolók söröspoharakkal dobálják a dán szurkolókat.

link Forrás

A Twitter nyilván nem az a közeg, ahol ilyen vitákat civilizáltan lehet rendezni, vagyis egyből eszkalálódott a dolog, az egyik oldal általánosítva bunkózta az angol szurkolókat, a másik pedig egyszerűen hazugozta az attrocitásokról beszámoló dánokat, akik közül a szintén Angliában élő Alessandra próbálta elmagyarázni, hogy valóban rengeteg rendesen viselkedő angol szurkoló is volt a stadionban, de az nem válasz a problémára, hogy "nem minden angol szurkoló ilyen".

link Forrás

Őt leginkább az aggasztja amúgy, hogy egyáltalán hogyan fordulhatott ilyesmi elő a stadionon belül, ahol a rendezőknek biztosítania kéne minden néző nyugalmát.

Az Evening Standard is beszámolt egy esetről, amikor egy kilenc éves kisfiűnak kellett lemenekülnie egy emeletes busz tetejéről, miután negyven angol szurkoló támadt rá és apjára, csak mert dán mezben voltak. Az apját hasba is ütötték.

A meccsen történtek más atrocitások is, melyek ügyében az UEFA is vizsgálódik. Például a dán himnusz kifütyülése, illetve amiatt, hogy pán néző lézerrel zavarta a dán kapust és más dán játékosokat is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.