Sepp Blatter: Hiba volt Katarnak adni a vébérendezést

világbajnokság
2022 november 08., 13:56

A korrupció vádja alól tavaly felmentett Sepp Blatter szerint Katar egy akkora eseménynél, mint amilyen a futball-világbajnokság, a szervezéshez túl kis ország (kevesebb mint 12 ezer km2, így a világ legkisebb szuverén államai közé tartozik).

A FIFA 8. elnöke a svájci Tages Anzeigernek azt mondta: „Katar kiválasztása hiba volt. Anno a végrehajtó bizottságban megállapodtunk, hogy Oroszországé lesz a 2018-as világbajnokság, az Egyesült Államoké pedig a 2022-es. A béke gesztusa lett volna, ha a két régi politikai ellenfél egymás után rendezte volna a vb-t.”

Egy héttel a 2010-es FIFA-kongresszus előtt a francia Michel Platini, az UEFA volt elnöke azzal hívta fel Blattert, hogy az akkori francia állmfő, Nicolas Sarkozy utasította, hogy Katarban rendezzék a vb-t. Blatter azt mondta, meghívták az elnöki palotába, ahol Sarkozy épp a katari trónörökössel ebédelt. Platini meg is kérdezte a FIFA elnökét: „Sepp, mit tennél, ha az elnököd kérne tőled valamit?”

A most 86 éves Blatter szerint a 2010-es választáson Platininek köszönhetően az USA helyett Katar kapta a rendezési jogot, és a svájci sportdiplomata azt is mondta, hogy Katar fél évvel később 14,6 milliárd dollárért vásárolt vadászgépeket a franciáktól.

A katari vébét november 20. és december 18. között rendezik meg, ez lesz a torna 92 éves történetében az első közel-keleti vb, és az első, amit télen az északi féltekén tartanak.

photo_camera Joseph S Blatter FIFA-elnök 2010. december 2-án Zürichben bejelenti, hogy Katar rendezheti a 2022-es világbajnokságot. Fotó: Laurence Griffiths/Getty Images

Blatter elmondta, hogy a FIFA 2012-ben módosította a rendező országok kiválasztásának kritériumait, miután aggodalmak merültek fel a katari vb-stadionokat építő vendégmunkásokkal (és konkrét rabszolgákkal) kapcsolatos bánásmód miatt. „Azóta a társadalmi szempontokat és az emberi jogokat figyelembe veszik” – mondta Blatter.

A házigazda Katart élesen bírálták a stadionokat építő vendégmunkásokkal való bánásmód és az azonos neműek közötti kapcsolatokat büntető, diszkriminatív törvények miatt. Miután a FIFA arra kérte a katari világbajnokságon részt vevő nemzeteket, hogy „mostantól a labdarúgásra koncentráljanak”, és ne politizáljanak, tíz európai labdarúgó-szövetség is válaszlevelet küldött, de a levelet a Human Rights Watch, az Amnesty International is bírálta.

Blatter és Platini felmentéséről itt írtunk hosszabban. (Tages Anzeiger via BBC, Blikk)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt