Legközelebb már 17 csapat lesz a világbajnokságon Ázsiából és Afrikából - de minek?

Hétfőn már három meccsel folytatódott a vébé, ezzel még mindig nem pörgött fel teljesen, keddtől napi négy meccsel dübörög a csoportkör. Anglia egy 6-2-es győzelemmel terelte el a figyelmet a rendezést kísérő abszurd körülményekről, Hollandia, ha nem is tükörsimán, de legyűrte Szenegált, Wales és USA hatalmas tempójú meccsen játszott 1-1-es döntetlent.

Mi lesz itt, ha 48 csapatos lesz a vébé?

Az első két nap után Ázsia és Afrika legjobbjai 2 gólt lőttek, 10-et kaptak, 0 pontot szereztek. Ettől akár még világbajnokot is adhat a harmadik világ, de erre azért elég kicsi az esély.

Mindez azért érdekes, mert a 2026-os vébétől kezdve (Kanada, Mexikó, USA a rendező) 48 csapat küzd a vébécímért. A legnagyobb növekedést pedig éppen Afrika és Ázsia könyvelheti el.

  • Ázsia - a jelenlegi 4-5 részvevő után 8
  • Afrika - 5 után 9
  • Észak- és Közép-Amerika - 3-4 után 6
  • Dél-Amerika - 4-5 után 6
  • Óceánia - 0-1 után - 1
  • Európa - 13 után 16

Ez azt jelenti, hogy a legjobb csapatokat adó Dél-Amerika és Európa alig-alig jut plusz helyekhez, Ázsia és Afrika viszont szinte megduplázza a résztvevői számát. ha már a mostani vébé is 48 csapatos lenne, akkor - a mostani selejtezők alapján - a következő válogatottak játékát is csodálhatnánk:

Vásárolj előfizetést most féláron!

Akár 1000 forint alatt csatlakozhatsz, és olvashatod valamennyi cikkünket.

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt