Letartóztatták az egyik leghíresebb iráni focistát, mert felszólította a kormányt, hogy ne gyilkolja a kurdokat

Csütörtökön letartóztatták Voria Ghafouri ismert iráni focistát, amiért a közösségi médiában felszólította a kormányt, hogy hagyja abba a kurdok gyilkolását. Korábban a külügyminiszter kritizálása miatt is őrizetbe vették.

photo_camera Voria Ghafouri Fotó: -/AFP

Ghafouri ugyan nincs ott a világbajnokságon, letartóztatásával feltehetően a válogatottnak is üzentek, amelynek tagjai a hatalom elleni tiltakozásként nem énekelték a himnuszt az Anglia elleni meccsen. A 22 éves Mahsza Amini halála óta folyamatosan tüntetések vannak Iránban, eddig több százan haltak meg.

A letartóztatott játékost egyes források szerint államellenes propagandaterjesztéssel és a nemzeti csapat hírnevének megsértésével vádolják. A Guardian cikke szerint az iráni kormány tagjai az elmúlt napokban kurd szeperatistának bélyegezték Ghafourit, aki négy éve még játszott a világbajnokságon, és mindenki idén is a keretbe várta.

Ghafouri az elmúlt években többször kiállt a kurdok és a nők elnyomása ellen.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt