A FIFA nem hagyja szó nélkül a szerbek koszovói államiságot tagadó zászlaját

világbajnokság
2022 november 26., 18:49

A FIFA fegyelmi eljárást indított a csütörtökön a braziloktól 2-0-ás vereséget szenvedő szerb válogatott ellen. A szerbek egy, a koszovói államiságot tagadó szerb zászlóval hergelte magát a brazilok elleni meccs előtt. A zászlón a Nem adjuk fel!-felirat olvasható. A több mint kilencven százalékban albánok lakta Koszovó a kétezres években kiáltotta ki függetlenség, amit egy sor ország, köztük Szerbia sem ismer el. Az országot 2016-ban vették fel az UEFA-ba és a FIFA-ba, a két ország közötti feszült viszony miatt egymás ellen tétmeccset nem játszhatnak.

link Forrás

A koszovói szövetség "agresszívnek és elfogadhatatlannak" nevezte a történteket, az ország sportminisztere a FIFA-hoz fordult.

A FIFA eljárásának alapja a fair play elveinek megsértése, a sportesemény felhasználása nem sportcélú demonstrációkra.

A világbajnokságon Orbán Viktor magyar miniszterelnök és egy sor orosz drukker is Szerbia sikeréért szorít.

(A BBC nyomán)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.