Queiroz szerint nem tisztességes az iráni játékosokat a tüntetésekről faggatni

világbajnokság
2022 november 26., 17:11

Az iráni válogatott az első mérkőzésen 6-2-es vereséget szenvedett Angliától, a másodikon a hosszabbításban 2-0-ra verte Walest. Izgalmas meccseket játszanak tehát, mégsem csak emiatt emlékezetes az idei szereplésük. Iránban szeptember óta tartanak a Mahsza Amini tisztázatlan halála miatti tiltakozások, a megmozdulásoknak többszáz halálos áldozata van.

Az iráni futballisták az első vb-meccsükön a rezsim elleni tiltakozás jeléül nem énekelték az iráni himnuszt, a másodikon viszont, ha nem is túl nagy lelkesedéssel, de kénytelenek voltak motyogni azt. Hogy mi történt, azt pontosan nem tudni, állítólag halálos fenyegetéseket kaptak a rezsimtől, az viszont tény, hogy odahaza a vb alatt letartóztatták Voria Ghafourit, az egyik legismertebb iráni focistát, aki a kurdok legyilkolását tette szóvá.

Közben a katari stadionokban is zajlik az iráni belpolitikai harc, a teheráni hatalom képviselői zaklatják, fotózzák a Mahsza Amini halála miatt tömegesen tiltakozó iráni drukkereket.

Ilyen körülmények között tartotta meg sajtótájékoztatóját Carlos Queiroz, az irániak portugál szövetségi kapitánya. Queiroz a BBC tudósítójának szóvá tette, hogy szerinte nem tisztességes politikai kérdésekről faggatni a labdarúgókat. (Taremit az iráni tüntetésekről kérdezte a BBC, a diktatórikus rezsimekben az ilyen kérdésekre adott őszinte válasz nagyon súlyos következményekkel járhat.) És azt is megkérdezte, miért nem kérdezi Southgate-et, az angolok kapitányát az afganisztáni helyzetről.

Mindeközben Hervè Renard, a szaúdiak Argentínát verő francia szövetségi kapitánya a nemzetközi média sztárja lett playboyokat idező külseje, meccsek előtti, félidők közötti lelkesítő-taktikai beszédei miatt. Pedig Szaúd-Arábiában is mindennaposak a legdurvább, az állam által elkövetett emberi jogi bűncselekmények. Szaúd-Arábia szeptemberben kinevezett miniszterelnöke például az a Mohamed bin Szalmán, akit a Washington Post újságírójának, Dzsamál Hasogdzsinak a megölésével vádolnak. És aki épp a vébé nyitónapja előtt két nappal kapott mentelmi jogot az USA kormányától.

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.