Először mondta ki katari vb-szervező: több százan meghaltak az építkezések alatt

világbajnokság
2022 november 29., 11:54

Egy vezető katari politikus első alkalommal beszélt arról, hogy több száz vendégmunkás halhatott meg a 2022-es futball világbajnokságot megelőző építkezések alatt. A vébét rendező Katar sok kritikát kapott az elmúlt hónapokban a stadionok és a további infrastruktúra építésének körülményei miatt - eddig viszont egyszer sem ismerték el, hogy ilyen nagy számban haltak volna meg itt emberek, írja az Independent.

A szervezők eddig azt mondták, negyven ember halhatott meg a munkálatok során, de abból is 37 „nem a munkával összefüggő” okok miatt - tehát eddig arról volt szó, szerintük hárman haltak meg kifejezetten a rossz munkakörülmények miatt. A vendégmunkások nagy része Ázsia szegényebb részeiből érkezett.

Piers Morgan brit tévés műsorában most Hassan al-Thawadi, a szervezésben résztvevő főtitkár arról beszélt, 400 és 500 között lehet az építkezések során meghalt munkások száma.

Hogy ez a szám a valóságot fedi-e, azt továbbra sem tudjuk. A halottak számáról szóló becslések az említett három és tizenötezer között mozogtak - a Lakmusz tényellenőrzése szerint a valós szám a kettő között lehet, de a halálozási statisztikák hiányosságai miatt valójában lehetetlen megállapítani, hányan haltak meg a vb-rendezés előkészületeivel összefüggésben. Ez a téma mindenesetre az egyik fő oka annak, miért indult szörnyű szájízzel ez a torna.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt