Sok hűhó semmiért - Anglia és Hollandia elkerülte egymást

Az A csoportból Hollandia és Szenegál, a B csoportból Anglia és az Egyesült Államok jutott tovább. Hollandia egy szinte tét nélküli meccsen verte a házigazda Katart, Szenegál győzelme alig forgott veszélyben Ecuador ellen, Anglia leradírozta Walest, az USA kiharcolta a győzelmet Irán ellen.

A nyolcaddöntőben tehát szombaton Hollandia-USA, vasárnap Anglia-Szenegál meccset rendeznek.

Megvannak a válaszok a két csoport nagy kérdéseire

A vb előtt végigvettük a csoportkör nagy kérdéseit. Az A és a B csoportban megvannak a válaszok.

Az A csoportban vb előtti valószínűségszámítás tökéletesen bejött, a végső sorrend is ez lett:

  1. Hollandia – 83 százalékos továbbjutási esély / vb-győzelem: 6,6 százalék
  2. Szenegál – 49 százalék / 1,1 százalék
  3. Ecuador – 42,1 százalék / 0,5 százalék
  4. Katar – 25,9 százalék / 0,3 százalék

A B csoportban szintén, bár Irán megelőzte Walest, de a harmadik-negyedik hely felcserélése édesmindegy.

  1. Anglia - 85,5 százalékos továbbjutási esély / vb-győzelem: 8,8 százalék
  2. USA - 46,8 százalék / 0,7 százalék
  3. Wales - 42,1 százalék / 0,6 százalék
  4. Irán - 25,6 százalék / 0,1 százalék

Lássuk hát a válaszokat:

A világbajnokságok történetében a házigazda eddig egyszer (2010, Dél-Afrika) nem jutott tovább. Megismétlődik-e ez most Katarral?

Megismétlődött, de jócskán elmaradt a 2010-es Dél-Afrikától. (Dél-Afrika 3-5 4 pont, Katar 1-7 0 pont.)

Katari szurkolók egyenruhában
photo_camera Katari szurkolók egyenruhában Fotó: KARIM JAAFAR/AFP

Az eddigi vébéken olyan még nem fordult elő, hogy a házigazda elveszítse a nyitómeccset. Ez még Dél-Afrikának sem ment 2010-ben, amikor 1-1-et játszott Mexikóval. És most?

Katar nagyon simán, 2-0-ra kapott ki Ecuadortól.

Hollandia válogatottja csoportkörös rendszerben eddig mindig továbbjutott a világbajnokságokon, sőt az utolsó négy vébéjéből hármon (1998, 2010, 2014) elődöntőt játszott. A sima csoportkörös továbbjutás most is meglesz?

Meg, de annyira nem simán, mint 2014-ben, a legutóbbi világbajnokságukon. Akkor mindhárom csoportmeccsüket megnyerték, a címvédő Spanyolországot ráadásul 5-1-re verték.

Robin van Persie 2014-ben karrierje talán legszebb gólját szerezte a spanyolok ellen
photo_camera Robin van Persie 2014-ben karrierje talán legszebb gólját szerezte a spanyolok ellen Fotó: LLUIS GENE/AFP

A holland válogatott kapuját vébéken eddig olyan játékosok védték, mint a 63-szoros válogatott Cillessen, a szintén 63-szoros válogatott Stekelenburg, a 130-szoros válogatott van der Sar vagy a 73-szoros válogatott van Breukelen. Cillessen még aktív, de formán kívüli, így a keret három kapusának összesen 8 válogatottsága van. A 39 éves Pasveer szeptemberben játszotta az első meccsét a válogatottban, a 24 éves Bijlow a legrutinosabb hat meccsel, Noppert eddig csak kispadozott. Kinek szavaz bizalmat van Gaal kapitány?

Edzésmunkája alapján végül az az Andries Noppert kapta meg a bizalmat, aki a holland élvonal középcsapatából, a Heerenveenből lett beválogatva. Noppertnek 28 éves kora ellenére mindössze 45 bajnoki meccse van, 5 különböző klubcsapatban.

Noppert olyat hozott a holland válogatottba kapusposzton, amire már nagyon régóta szükségük van - stabilitást
photo_camera Noppert olyat hozott a holland válogatottba kapusposzton, amire már nagyon régóta szükségük van - stabilitást Fotó: ADRIAN DENNIS/AFP

Ha az evertonos Idrissa Gueye minden meccsen játszik, és a szenegáli válogatott továbbjut, akkor a válogatottsági örökranglista éléről letaszítja a legendás Henri Camarát, aki egymaga verte meg Svédországot a 2002-es világbajnokságon.

Egyelőre csak utolérte, a nyolcaddöntőben viszont biztos nem jön össze az előzés, mert sárga lapjai miatt eltiltották.

Az ecuadori válogatott az utolsó hat mérkőzésén nem kapott gólt, amúgy sem nagyon szokott. Eredményei sorrendben: 1-0, 0-0, 1-0, 0-0, 0-0, 0-0. A hat meccsből ötön a 35 éves Alexander Dominguez védett. Megszakad-e a sorozata a csoportmeccseken?

Hernán Galíndez védett végül, eredmények sorrendben: 2-0, 1-1, 1-2, vagyis oda a nulla kapott gólos sorozat.

Megelőzi-e akár már a csoportkörben az 51 gólos Harry Kane az 53 gólos Wayne Rooney-t a válogatottsági góllövőlistán?

Nem előzte meg, de úgy sem csalódás a teljesítménye, hogy gólt nem szerzett, adott ugyanis három gólpasszt.

Az angol válogatott két legeredményesebb játékosa a 2016-os EB-n - egyiknek az első, a másiknak az utolsó válogatott tornája volt ez
photo_camera Az angol válogatott két legeredményesebb játékosa a 2016-os EB-n - egyiknek az első, a másiknak az utolsó válogatott tornája volt ez Fotó: MICHAEL ZEMANEK/DPPI via AFP

Az angol válogatott az utolsó hat meccsén nem nyert (3-3 vereség és döntetlen). Ilyen szériája utoljára 1993-ban volt, akkor hetedik nekifutásra 3-0-ra verte Lengyelországot. Hányadik csoportmeccsén szerzi meg az első győzelmét, egyáltalán: megszerzi-e?

Megszerezte, méghozzá rögtön az első csoportmeccsén. Iránt 6-2-re verték - a gólkülönbség mindenképp meglepetés volt.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.