Marokkó megverte Kanadát, és ezzel csoportelső

futball
2022 december 01., 17:06

Szemben az F csoport utolsó körének másik meccsével, a belga-horváttal, a Marokkó-Kanadának nem volt nagy tétje. A kanadaiak már kiestek, míg Marokkónak egy döntetlen is elég volt a biztos továbbjutáshoz – sőt, kis szerencsével még egy vereség is beleférhetett.

En-Nesyri gólöröme
photo_camera En-Nesyri gólöröme Fotó: PATRICK T. FALLON/AFP

Az eleve nem nagy tét még kisebb lett, amikor Marokkó már a 4. percben vezetést szerzett, ráadásul a vébé eddigi legkomikusabb góljával. A kanadai kapus Borjan egy védelmi hiba után korrigálni próbált a 16-osán kívül, de pechére ahhoz a Ziyech-hez passzolt, aki a térfél közepéről a kapuba emelt. A 23. percben az észak-afrikaiak meg is duplázták az előnyüket, amikor a szépen kiugratott En-Nesyri olyan szögből rúgott gólt Borjannak, ahonnan egy jó kapusnak nem szabad.

Nem volt világos, hogy a kanadaiak túlzott lelkesedésüknek, frusztrációjuknak, vagy egyéni hiányosságaiknak köszönhetően, de a tét nélküli meccsen végképp felesleges durvaságokkal az első félidőben három megérdemelt sárga lapot is össze tudtak szedni. A marokkóiak viszont inkább látványos egyéni megoldásokkal szórakoztatták a jelentős részben az ő szurkolóikból álló közönséget

A félidő végén a marokkóiak talán elunhatták, hogy eddig senki nem rúgott nekik gólt a vébén, mert Aguerd úgy nyúlt bele egy ártalmatlan kanadai beadásba, hogy az védhetetlenül vágódott Bounou kapus hálójába. Ez volt a torna első öngólja. En-Nesyri a hosszabbításban lőtt még egy szép gólt, de ezt les miatt nem adták meg, így a szünetben Marokkó csak 2:1-re vezetett.

Az egyetlen gólos hátrány elhitette a kanadaiakkal, hogy lehet keresnivalójuk, ezért bátor támadásokkal kezdték a második félidőt, bár helyzetet nem sikerült kidolgozniuk. A marokkóiak viszont mintha már ekkor csak az órát, és persze a csoport másik meccsének eredményét nézték volna.

Kanada egyre közelebb került Bounou kapujához, a csereként beállt, közel 40 éves Hutchinson fejese a 70. percben a felső lécről a gólvonalra vágódott, onnan pedig kifelé. Az utolsó percekben még Borjan kapus is felment egy beíveléshez, aminek eredményeként majdnem kapott egy újabb gólt.

Végül maradt a 2:1, Marokkó 1986 után ismét továbbjutott a csoportkörből. Ráadásul az első helyről, megelőzve a 2018-as világbajnokság ezüst- és bronzérmesét, akiktől még gólt sem kaptak. Joggal ünnepeltek a nézőtéren szurkolóik tízezrei, hiszen kis szerencsével egy relatíve könnyű ellenfelet, például Japánt is kaphatják a nyolcaddöntőben.

Kanada 1986 után másodszor játszott világbajnokságon, és ezúttal legalább gólt tudtak szerezni, még ha pontot nem is. Többnyire lelkes fiatalokból álló válogatottjuk előtt szép jövő állhat.

Egyéni képviselőjelöltek
-
Szövetségi kapitány

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.