Továbbra is Európa uralja a világbajnokságokat

világbajnokság
2022 december 06., 18:45

Bár a spanyolok 11-esekkel elbukták a nyolcaddöntőt Marokkó ellen, így is 5 európai csapat lesz a legjobb nyolc között.

Ez az arány - amióta 1998-ban átálltak a 32 csapatos világbajnokságra - csak Európában rendezett világbajnokságon volt magasabb. 1998-ban, 2006-ban és 2018-ban hat európai csapat volt a nyolc között, melléjük csak 2 dél-amerikai fért oda.

link Forrás

Az első téli, ám Ázsiában rendezett világbajnokság is majdnem így alakult, de Marokkó végül helyet követelt Afrikának is a negyeddöntőben.

Az afrikai csapatok közül legutóbb Ghána jutott a legjobb nyolc közé, ott drámai körülmények között estek ki Uruguay-jal szemben. Ez volt az a meccs, amikor Suarez a gólvonalon mentett kézzel, az ezért megítélt büntetőt kihagyta Asamoah Gyan, az összecsuklott afrikai csapat pedig a 11-es rúgásokban is alulmaradt.

Hogy mi lesz a 4 között, azt felesleges megjósolni. Mindenesetre 1998 és 2018 között mindig volt legalább 2 európai csapat a 4-ben, az előző, oroszországi tornán pedig nem is fért oda más kontinensről érkező csapat. Ez utóbbi Brazília formáját nézve most nehezen elképzelhető.

Egy európai csapat - a francia-angol győztese - most is biztosan ott lesz a 4 között. A 4 közé jutásért játszik Argentína és Hollandia, Brazília és Horvátország, valamint Marokkó a Svájc-Portugália győztesével.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.