Ejtették a vádakat a Manchester United tavaly letartóztatott focistája, Mason Greenwood ellen

Premier League
2023 február 02., 19:13

Ejtették a Manchester United labdarúgója, Mason Greenwood ellen nemi erőszak és testi sértés kísérletével emelt vádakat.

A 21 éves férfit tavaly januárban tartóztatták le képek és videók alapján emelt vádakkal, majd pár nap után óvadék ellenében szabadulhatott. 8 hónappal később megint letartóztatták, miután megjelentek hírek, hogy újra együtt élt volt barátnőjével, ezzel megszegve óvadéka feltételeit. Még aznap vád alá helyezték megkísérelt szexuális erőszakért, kényszerítő magatartásért és testi sértésért.

A koronaügyészség most közölte, hogy a vádemelést megszüntették, miután a fő tanúk visszavonták részvételüket.

Mason Greenwood 2022. január 10-én.
photo_camera Mason Greenwood 2022. január 10-én. Fotó: Paul Ellis/AFP

A szóvivő azt mondta: „Kötelességünk az esetek folyamatos felülvizsgálata. Ebben az ügyben a kulcstanúk visszavonása és a napvilágra került új anyagok kombinációja azt jelentette, hogy már nem volt reális kilátás az elítélésre. Ilyen körülmények között kötelességünk az ügy leállítása. Minden félnek kifejtettük döntésünket. Mindig arra biztatjuk a potenciális áldozatokat, hogy jelentkezzenek a rendőrségen, és minden esetben büntetőeljárást indítunk, ahol a jogi vizsgálatunk ezt engedi.” A döntéshozók közölték, hogy ez nem volt könnyű döntés.

A vádak 2022 elején napvilágra kerülése után néhány órán belül az angol válogatottban egyszer pályára lépett támadót eltiltották a klubban való játéktól vagy edzéstől.

A Manchester United képviselője közölte, a klub tudomásul vette az ügyészség „döntését, ami szerint a Mason Greenwood elleni vádakat ejtették”. „A klub most lefolytatja saját eljárását, mielőtt meghatározná a következő lépéseket” – közölték, vagyis addig a férfi továbbra sem játszhat. „A folyamat befejezéséig nem teszünk további megjegyzést” – közölték.

A Fotmob beszámolt arról is, hogy Gary Neville, a Manchester United egykori sztárja nyilvánosan magyarázkodott és önkritikát gyakorolt, amiért lájkolt és továbbosztott egy Greenwood felmentéséről szóló tweetet. (BBC, Fotmob)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.