Évtizedekig tarthat, amíg helyreáll a leégett erdő a Bükkben

Lezárt tartalom a Kör tagjainak
július 5., kedd 19:02

Néhány helyen még hétfőn is parázslott az erdő a Bükk-fennsíkon, Jávorkút környékén, ahol pénteken közel 100 hektár égett le. Ahogy a hűvös bükkösből felértünk a Nagy-kőris letarolt csúcsára, kétszeres erővel csapott arcon a hőség: a klopár hegyoldalban az üszkös, fekete a nap hőjét is magába szívja.

Fotó: Németh Dániel/444

A Kecskeláb-rét felől terjedő lángok könnyen felszaladtak idáig: nem olyan régen a hegy tetején álló bükköst tarra vágták, ezért a lombborítás és árnyék nélkül a terület teljesen kiszáradt. A tarvágást túlélő hagyásfák levelei pedig úgy elszáradtak, mintha már novemberben járnánk. Néhány elszenesedett farönk napokkal a tűz után is mindig olyan erővel nyomta magából a hőt, hogy akár szalonnát is süthettünk volna rajtuk, ha bárkinek lett volna gyomra csöpögő zsírra gondolni 34 fokban.

Fotó: Németh Dániel/444

A károk felmérése még tart, de a tűz kiemelt jelentőségű természet-megőrzési területeket is elért, a Bükki Nemzeti Park szerint sok értékes növény és rovarfaj pusztulhatott el. Vannak olyan éjjeli lepkék, amelyek számára a tűz fénye vonzó hatású, így lehet, hogy sok közülük egyszerűen belerepült a tűzbe. De az oltásban résztvevőktől szerint őzgidák is rekedtek a tűzben. De voltak nehéz órái a jávorkúti panzió tulajdonosainak is, akik pénteken a 100 éves faépület verandájáról nézték, ahogy a lángok már a 600 méterre álló hegy tetejét nyaldossák.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt