„Az apa férfi, a tanárhiány nő”

Az Egységes Diákfront élőláncával folytatódtak az oktatási tiltakozások Budapesten csütörtök reggel, miközben országszerte több ezer pedagógus sztrájkol a szakszervezetek elmondása szerint.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Rengeteg diák vett részt, ránézésre jóval több, mint felnőtt, és arra láthatóan most is jó volt az élőlánc, hogy megmozgassák a város legforgalmasabb pontjait.

photo_camera Transzparensek a diákok tanáraik melletti szolidaritását kifejező élőláncáról a Ferenc körút és a Tompa utca sarkáról 2022. október 27-én. Fotó: Ács Dániel

Az ujjongás, dudálás, sípolás, kereplés alapján akár valami városi futóverseny is lehetett volna, csak itt közben azt kiabálták, hogy

„nincs tanár, nincs jövő”, és hogy „fizessétek meg a tanárainkat”.

photo_camera Transzparens a diákok tanáraik melletti szolidaritását kifejező élőláncáról a Ferenc körút és a Tompa utca sarkáról 2022. október 27-én. Fotó: Ács Dániel / 444

A körút mentén szinte végig ezzel a hangulattal lehetett találkozni. Támogatóan dudáló buszt és kukásautót is lehetett hallani.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Az élőláncot szervező Egységes Diákfront követelései:

  • Megoldást a tanárhiányra!
  • Tanítható és tanulható mennyiségű és minőségű tananyagot!
  • Élhetőbb körülményeket az iskolákba!
  • Figyelmet az oktatásra!

Folytatni kell a tiltakozást mert hiába tart két hónapja, hiába forrong az oktatási szféra és az utca, Pintér Sándor egy szót sem szól, és hallgat Orbán Viktor is - mondta az élőlánc elejére meghirdetett sajtótájékoztatón Törley Katalin a Tanítanék mozgalomból. „Mindenki álljon bele a lehető legerősebb formában amit meg tud valósítani” - mondja, szerinte ez a polgári engedetlenség. Elmondása szerint 10 ezren fizettek eddig a sztrájkalapba.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Molnár Áron, a Noár mozgalomból arra szólította fel a pedagógus szakszervezeteket, hogy álljanak a polgári engedetlenség mellé. Nagy Erzsébet a PDSZ-től azt mondta, nyitott kapukat dönget, ők a TASZ-szal közösen segítenek azoknak, akik a polgári engedetlenséget választják.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444


A következő sztrájkot november 18-ra hirdették meg.

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

Az oktatási tiltakozás pedig ezúttal sem korlátozódott Budapestre. A PSZ közlése szerint Zalahalápon a Csontváry Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény teljes tantestülete polgári engedetlenségbe kezdett. „Részvételünkről önállóan, egyenként, jogtudatos állampolgárként döntöttünk annak tudatában, hogy tettünkkel szabályt szegünk, s annak ránk nézve hátrányos következményeit vállaljuk” - közölték.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.