link Forrás

Addig nem vették komolyan a panaszaikat, amíg rá nem omlott a bánya a házaikra

2023 június 14., 04:08

Nagyon nagy hasznunk van a bányából: hajléktalanok lettünk. A polgármester meg a hivatal nyakán ragadtunk” - mondta egy recski nő, akinek a múlt heti hegyomlás miatt kellett elhagynia az otthonát. Ugyanis még a hét elején sem mehettek haza azok, akiknek a házaira sárlavina zúdult a felettük nyitott, NER-közeli andezitbányából a múlt csütörtöki felhőszakadás után.

photo_camera A recski Hunyadi út elöntött házai és a föléjük magasodó andezitbánya Fotó: Németh Dániel/444

Az OMSZ aznap arra figyelmeztetett, hogy lokálisan egyszerre akár 40-50 millimétert meghaladó csapadék is lehullhat, és mivel pár hónappal korábban a munkagépek letúrták a recski Hunyadi út feletti hegy tetejéről az erdőt, a nagy mennyiségű víz akadály nélkül moshatta szét a kitermelt talajból épített sáncot. Amikor a héten a Hunyadi úton jártunk, tisztán látszott, hogy azokat a részeket nem öntötte el a sár, amik felett egyelőre megmaradt az erdő.

De mintha az engedélyt kiadó hatóságok nem is számoltak volna azzal, hogy a víz, a meglapított talaj és a gravitáció kölcsönhatásba léphet. Az utcából kimenekített 70-80 ember egy részének most rokonoknál kell laknia, akiket pedig nem tudtak befogadni, azok a helyi kisebbségi klubban vagy a falu leharcolt sportcsarnokában húzták meg magukat. A mentés közben hiába telefonálták körbe, amikor környékbeli panziótulajdonosok meghallották, hogy a helyi cigánysorról kellene befogadni embereket, inkább teltházat jelentettek. Viszont a Hunyadi útiak közül sokan vissza sem akarnak költözni, mert bármikor jöhet egy újabb zivatar, ami tovább bonthatja a bányából odatúrt földet.

link Forrás

Megmondták, hogy baj lesz

Az itt lakók már csak akkor szembesültek azzal, hogy bányát nyitnak felettük, amikor tavaly először megjelentek a munkagépek. Előzetes tájékoztatást nem kaptak. Nagy Sándor polgármester még a járvány alatt, 2020-ban minősítette át a területet, az erről szóló lakossági fórumon csak páran jelentek meg. Elmondása szerint őt is meglepte, hogy a bánya ennyire közel lesz a házakhoz.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.