A legnagyobb brazil meccs

2022 október 27., 16:40
  • Október 30-án rendezik 2022 legfontosabb választását.
  • A brazil elnökválasztás második fordulójában eldől, hogy a szélsőjobboldali Jair Bolsonaro maradhat-e az elnök, vagy székét elfoglalja az a Lula da Silva, aki 2003-2010 között már betöltötte ezt a pozíciót.
  • Brazília a világ hetedik legnépesebb országa, egyben a Föld legnagyobb őserdejének otthona az Amazonas-medencében, és a két jelölt radikálisan mást gondol arról, hogy mit kellene kezdeni hazájával és annak természeti kincseivel.
  • Így ennek a választásnak az eredménye a világon élő összes ember jövőjére hatással lehet.

Nem sokon múlt, hogy ne is legyen szükség második fordulóra a 2022-es brazil elnökválasztáson. A kétfordulós rendszerben csak akkor kell második kört tartani, ha az elsőben egyik jelölt sem szerzi meg a szavazatok 50 százalékát. Az október 2-án rendezett első fordulóban Lula közel került a teljes győzelemhez, de végül meg kellett elégednie a szavazatok 48,4 százalékával, míg egyetlen komoly ellenfele, Bolsonaro 43.2 százalékot kapott. Így ők ketten jutottak tovább az október 30-i második fordulóba,

Ez az 5 százalékos előny, ami a 220 millió lakosú országban 6 millió szavazatnyi különbséget jelent, papíron nagyon jó eredmény is lehetne Lulának, akit az is megnyugtathatna, hogy a modern brazil demokrácia történetében egyetlen elnökválasztáson sem sikerült fordítania az első fordulóban hátrányba kerülő jelöltnek. Ahhoz képest sem rossz, hogy Lula 2018-2019-ben másfél évig börtönben ült. De a 77 éves baloldali jelölt mégsem lehet elégedett azok után, hogy minden közvéleménykutató ennél jóval nagyobb előnyt jósolt neki október 2. előtt, és több felmérés 50 százalék fölé várta már az első fordulóban.

Szétdobált kampányszórólapok egy riói szegénynegyedben
photo_camera Szétdobált kampányszórólapok egy riói szegénynegyedben Fotó: CARL DE SOUZA/AFP

A két forduló közötti négy hét elég hosszú idő volt ahhoz, hogy a mindig is sok szempontból (vallásilag, etnikailag, kulturálisan, de főleg anyagilag) megosztott brazil társadalomban a 2010-es évek elején kezdődő, és azóta is folyamatos politikai válság a kollektív hisztériába sodorja az országot. Szemben a Brazíliával kapcsolatos közhelyekkel, a cselezgetős focival, a napsütéssel és a szambával, az országban a konzervatív-piacpárti (a másik oldal szerint egyszerűen fasiszta) jobboldal és a progresszív-újraelosztó (a másik oldal szerint csak kommunista) baloldal hosszú évtizedek óta feszül egymásnak egy olyan küzdelemben, aminek a katonai diktatúra 1985-ös vége óta most van a legrosszabb hangulata. Lula és Bolsonaro személyükben tökéletesen megszemélyesítik a két oldalt, választási küzdelmük pedig ezek harcát.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.