Előre tudhatták, hogy kaszálni fognak a dohánybizniszen

POLITIKA
2013 április 25., 23:06
  • Jelentős cigi áremelés jöhet, miután Lázár János újra módosítaná a trafiktörvényt
  • Ahol nincs eredményes pályázat, ott akár 3 évig sem árulnak majd cigit
  • A trafikos rendőrt hívhat, ha gyerek megy be a boltba

Miközben még javában tart a trafik pályázatok eredménye miatti közfelháborodás, Lázár János,a Miniszterelnökséget vezető államtitkár máris újra farigcsálja a botrányhoz vezető jogszabályt. Csütörtökön benyújtott módosító javaslatának legdurvább pontja, hogy a jelenlegi 3-4 százalékról 10 százalékra emelni a cigi kiskereskedelmi árrését, ami áremelést hozhat a vásárlóknak, és nagyobb hasznot a koncessziók nyerteseinek. A nyertesek egy része előre tudhatott a most benyújtott módosításról.

Haverok és celebek

Valószínűleg a legtapasztaltabb munkaügyi szakértők sem láthatták előre, milyen változásokat hoznak a trafik pályázatok. Kiderült ugyanis, hogy a Megasztárból ismert Palcsó Tamás 4 dohányboltot nyithat, de nyert a TV2 időjósa Gál Noémi és szolnoki kosárlabdázó Báder Márton is.

A pályázatokon tarolt a CBA, Rogán Antal szomszédja, fideszes önkormányzati vezetők, strómanok, sőt, a dohánytörvény egyes részeit saját számítógépén készítő continentálos Sánta János rokonai is.

A nyertes előre tudta, hogy mi lesz?

Ilyen előzmények után talán nem meglepő, hogy a trafik koncessziók kiosztása után a cigi árusításon kereshető pénz mennyiségét is emelné a kormány. Lázár János a dohánytörvényhez csütörtökön benyújtott módosítása ugyanis 10 százalékra emeli a kiskereskedelmi árrést a jelenlegi 3-4 százalékról.

A javaslat egyik célja, hogy (...) a kiskereskedők is biztosíthassák a dohánybolt szerény jövedelmezőségét (...)

Lázár újonnan támadt érzékenysége igazi nem várt áldás lehet a pályázati nyerteseknek. Ők a tender beadásakor hivatalosan aligha tudhatták, milyen gáláns gesztust tesz majd irányukban az államtitkár.

Illetve azért volt, akinek mégiscsak lehetett valamilyen elképzelése. A dohánytörvény kidolgozásában résztvevő, és a pályázati eredményekkel is jól járó Sánta már idén februárban az MTI-nek nyilatkozva utalt rá: a a kormány minimum árrés biztosítását fogja előírni a kiskereskedők javára..

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.