Az információszabadság elkötelezett hívei

politika
2013 május 01., 13:04
  • Navracsics Tibor az információszabadság elkötelezett híve
  • Az infótörvény módosítását nem a kormány, hanem két fideszes képviselő nyújtotta be
  • A civilek félreértik a javaslatot, nem szűkül miatta a közérdekű adatokhoz történő hozzáférés joga
  • Az Állami Számvevőszék amúgy is ellenőrzi a közpénzeket.

Miután kedden négy civil szervezet kilépett a kormányzat korrupció-ellenes munkacsoportjából az infótörvény módosítása miatt Navracsics Tibor igazságügyi miniszter tollat ragadott, hogy válaszoljon nekik.

Arról van ugye szó, hogy a jövőben az állami intézmények dönthetik majd el, melyik közérdekű adatkérésére válaszolnak, és melyik az, amelyik túl általános, esetleg túl részletekbe menő. Ilyenkor ugyanis a törvény szerint visszaélés szerű adatkérésről van szó, amit nem kell teljesíteni.

Navracsics mindjárt az elején megírja a frankót. Ő eddig is, és most is az információszabadság elkötelezett híve.

Ez tényleg baromi megnyugtató. Bele sem merek gondolni, hogy milyen törvények születnének, ha mondjuk nem az infószabadság elkötelezett híve lenne a miniszter, hanem mondjuk az elkötelezett ellensége. Brrr.

Hosszasan fejtegeti azt is, hogy a javaslatot nem a kormány nyújtotta be, hanem az egyéni képviselői indítvány volt. Ez is örömteli. Egészen máshogyan esik az újságírónak, állampolgárnak, ha név szerint Cser-Palkovics és Vas fideszes képviselők (a javaslat benyújtói) miatt nem kapja meg a közérdekű adatokat, és sokkal rosszabb lenne, ha a kormány állna a háttérben. Ne adj' Isten a dohánylobbi. De hát akkor szerencsére nincs erről szó.

Aztán Navracsics azzal is érvel, hogy nem változik meg a jogszabály miatt semmit, teljesen félreértik a civilek, amit a kormány a két egyéni képviselő akar.

Ez lehet a törvényhozási afázia, de tényleg. Amikor hiába próbál valaki olyan törvényt hozni, ami biztosítja a közérdekű adatokhoz történő minél szélesebb hozzáférést, valamiért olyat hoz, ami szűkíti azt. De legalább is mindenki félreérti, amit akar. Rém idegesítő lehet.

És a levél vége felé pedig jön az ULTIMATE legjobb érv. Az állampolgárok (és az újságírók) közérdekű adatkérései más célt szolgálnak, mint az Állami Számvevőszék (ÁSZ), az ügyészség, satöbbi ellenőrzési tevékenysége. De komolyan, ne ellenőrizgessen már itt mindenki csak úgy össze-vissza, mikor van erre remek állami szervezet.

Szerintem ahhoz érzésre sem férhet kétsége senkinek, hogy az ÁSZ, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) és a többi hasonló szervezet a rendszerváltás óta élen jár az éppen aktuális kormányzat ellenőrzésében. Hogy az elmúlt években is ők leplezték le a leggyakrabban a hanyag, esetleg kimondottan hűtlen közpénzkezelést, és nem a sajtó.

Az ÁSZ egyébként 2012-ben összesen 1 darab feljelentést tett, és  11 alkalommal "élt jelzéssel a nyomozóhatóságok felé" ellenőrzései során. Ehhez képest a KEHI, a közpénzek másik nagy őre 2010 júniusa óta 82 büntetőfeljelentést tett, ebből egyébként 71 ügyben folyik nyomozás. Bíróság előtt lévő ügyről, jogerős ítéletről egyik szervezettől sem kaptunk tájékoztatást.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.