Szarvas: Minden nap az arcunkba hazudnak, miért ne lehetnénk betegesek?

internetek
2013 május 01., 20:43

Mi az, amit biztosan tudunk a szarvas tumblr készítőjéről?

  • szombathelyi
  • vicces képeket készít
  • nagyon vicces animgifeket készít

Állok az Astorián a Burger King előtt, ahova a találkozót megbeszéltük, és megpróbálom kitalálni, ki lehet az. Az utca másik oldaláról a tűző napon is hosszú, fekete nadrágot viselő, zokni-szandálos, műszaki egyetemista-forma fiú közeledik. Nem, ez túl szép, hogy igaz legyen, és tényleg nem ő, továbbhalad. Fazonra szaggatott rövidnadrágos, fehér atlétás félhipszter jelenik meg a másik irányból, ez lenne ő? Közben gimnazistalányok csapata nevetgél a bejárat előtt, és elgondolkozom, hogy végül is miért ne lehetne egyikük? Hát mennyire király lenne már, ha a valóságban iskolai egyenszoknyát hordó lány lenne? Vagy miért ne lehetne akár a szarvas.tumblr.com mögött három darab számítástechnikailag jól képzett nyugdíjas? Olyan jól titkolta eddig a valódi kilétét, hogy ezek a lehetőségek mind benne vannak a pakliban, és már gondolnám is tovább, amikor egy ███▓▒░░ hajú, ░░▒▓███ termetű srác odalép hozzám, kezet nyújt és azt mondja:

- Hello, ░█░░░█░█░ vagyok.

Megcsinálja, amit te csak elképzelsz

Így találkoztam Szarvassal. Az emberrel, akinek képeivel egészen biztosan összefutott már minden olvasónk, akár a Tumblren, akár most már az Indexen, vagy valamelyik vicceskép-gyűjtőoldal poklában. Neki köszönhetjük, hogy mindaz, ami megfordul egy egészséges, közélettel kicsit is foglalkozó ember fejében, az már nem csak a fantáziánkban létezik, hanem ott van a monitoron. Orbán és Gyurcsány melegdrámában, utóbbi gyerekek fejét marcangolva, Matolcsy Blikk-mellekkel a szeme helyén, Novák Dóra és Dúró Előd családi idillben, Vujity Tvrtko űrféreg-nyakkal. Az igazat mondja, nem a valódit.

“Ezek az emberek minden nap az arcunkba hazudnak. Akkor miért ne fejezhetné ki egy egyszerű állampolgár ezt, akár durván, sőt akár betegesen is?”

- mondja már az árnyékban olyan lehengerlően, hogy akkor sem tudnánk belekötni, ha képeinek minden szereplőjéről törvény mondaná ki: olyan tiszta, hogy a Transparency International adja a másikat. A szombathelyi politikát pedig még ezen belül is különösen korruptnak tartja. Innen jött tumblres neve, ami eredetileg nem az indie-kultúrában népszerű agancsos állatra utal.

Az is kiderül viszont elég hamar, hogy mindezzel együtt sem az a típus, aki otthon dühöngene magában, hogy “Nahát,már megint mit csináltak E☠Z☠E☠K!!44. A képekkel inkább csak elszórakoztatja magát, mert egyébként grafikai állása egyáltalán nem köti le. Munkája nem sok kreativitást igénylő, lélekölő robotolás. Ez pedig a szarvas-jelenség kulcsa, ha lehet ilyen nagy szavakat használni.

Joskar-Ola reprezent

Három évvel ezelőtt két másik tumblres, Peterfromtexas és Lazacz gifjeit nézve kezdett el motoszkálni benne, hogy ilyesmit ő is tudna csinálni. Ők szintén szombathelyiek, sőt, ugyanazon a lakótelepen, a Joskar-Olán nőttek fel, de Szarvas azt mondja, nem ismerték egymást, és nem is volt valami legendás Photoshop-szakkör, ami kinevelte volna ezt a generációt. Egyszerűen úgy alakult, hogy Szombathely a magyar internetes művészet fellegvára lett.

Szarvasból a munka közbeni unalom és a rohadó Magyarország díszletei és szereplői hozták ki az internet férfivécéjének falára Orbán Viktor-alakú faszt rajzoló énjét.

Egyébként nincs oka panaszra. Boldog kapcsolatban él, barátnője az egyik legfontosabb kritikusa a képeinek. A munkaidő vége után általában már nem foglalkozik azzal, hogy kicserélje Kövér László fejét egy varacskos disznóéra, inkább vele van. Barátai nagy része már elköltözött Szombathelyről, de azért rendszeresen találkoznak, most is őket látogatta meg.

A rejtőzködés viszont egyelőre marad - szerinte az állásával játszana, ha kiderülne, hogy ő Szarvas. “Szombathely túl kicsi, a környéken egyből mindenki tudna róla és más szemmel néznének rám. De tudom, hogy úgysem marad örökre titokban.”

Ami már neki is sok

Mi az, amit már nem vállalsz be a képeken? “Nem szeretek sokkolni. Volt egyszer egy ötletem, Szijjártó belezte ki Gyurcsányt, így elmondva nem hangzik durvának, de túl brutális volt, nem tettem ki végül.”

Mint mondjuk Lazacz mai gifje, kérdezem (az interjú pénteken készült), mire kiderül, még nem látta. Tapsolok örömömben, ez itt maga a poszt-internet - élőben figyelhetem meg, ahogy  telefonján megnézi Lazacz mikroblogger viszonylag sarkos véleményt kifejező alkotását Lázár János szerepéről a trafikpályázatok körül.

“Aztakurva...aztakurva...na jó...Lazacz kemény...sokkal bátrabb nálam...ezt már nem merném megcsinálni”

- mered a képre, pedig Lázár tőle is kapott nemrég.

Nem véletlenül tartja Lazaczot az egyik legnagyobb ihletforrásának, de rajta kívül is egyre többen jók szerinte ebben a kategóriában a Tumblren. Rivalizálás viszont nincs köztük. “Nem arra maszturbálok, hogy hány lájkot kapok.” Az viszont biztos, hogy egyre nagyobb figyelem jut rá - mikroblogjának keresési adatai szerint az NMHH már visszatérő vendég az oldalán.

Saját stílusjegye egyébként szerinte az, hogy igyekszik minél többet meghagyni a képek eredeti környezetéből. Ennek szellemében készítette el nekünk egész alakos önábrázolását is.

444szv

Végül pedig bővítsük néhány adattal az elején elkezdett listát

  • autóbuzi
  • néhány éve sci-fi-rajongó
  • kosarazik
  • nem érdekli a foci

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.