Kósa: Baloldali trafikosok is nyertek

POLITIKA
2013 május 02., 14:00

"Trafikrendszert" vezetett be a kormány, tudtuk meg Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezető-helyettese csütörtöki sajtótájékoztatóján, ahol az is kiderült, hogy a kormány "többszörösére növelte a trafikok számát". Kósa szerint a koncessziós jogokról "személyre szóló pályázatok" döntöttek, kérdésünkre ezt később úgy pontosította, hogy a koncesszió szól személyre, a pályázat "nyilt és átlátható volt".

De a sajtótájékoztatót nem azért hívta össze, hogy ezt elmondja, hanem hogy felsoroljon harminc nevet, akik szerinte az MSZP-hez vagy a Jobbikhoz köthetők, és mégis nyertek trafikot. A felsoroltakon kívül szerinte még "több száz baloldalhoz köthető pályázó nyert". Ezt a fidesz helyi irodái gyűjtötték, mondta, majd tagadta, hogy a fidesz helyi irodái központilag gyűjtötték volna a baloldali pályázók neveit. Arra viszont "nem volt szándék", hogy a pályázat fideszes győzteseinek - belőlük a Népszabadság összesítése szerint legalább 421 van - is utánajárjanak. A kérdést csak annyiban vizsgálták, hogy kimutatható-e bármiféle politikai preferencia a pályázati eredményekben.

"Semmifajta néven nevezhető politikai orientáció nem volt a kiválasztásnál, és az adatok is ezt mutatják"

A kérdést, hogy miért nem hozzák nyilvánosságra a pályázat eredményeit, feltételrendszerét, a győztes pályázatok anyagát, adatvédelmi aggályokra hivatkozva utasította vissza. Szerinte "egyéni sérelmeket okozhat", ő maga azt se támogatná, hogy a trafikpályázat eredményei közérdekből nyilvánosak legyenek. Ezzel szerinte "kihúznák a dugót a palackból", az pedig nem jó, ha a törvényi szabályozás "egyes esetekre vonatkozik csak".

Magát a trafiktörvényt azzal indokolta, hogy így egy termékcsoportot kizárólag specializált boltokban árulnak majd. Kérdésünkre, hogy más termékek esetén is terveznek-e ilyesmit, a gyógyszert, a veszélyes vegyi anyagokat és a fegyvert hozta fel példának, amiket már most is specializált üzletekben árulnak. Amikor az alkoholra terelődött a szó, azt mondta, a cigaretta jövedéki termék, amely súlyos egészségkárosodást okozhat. Felvetésünkre, hogy ez az alkoholra ugyanúgy igaz, azt mondta, lehet, hogy nemzeti konzultációt kéne kezdeményezni az ügyben. Arra már nem válaszolt, hogy dohányügyben miért nem tartottak ilyet, mert az ATV tudósítója már nagyon meg akarta ismételni az adatok nyilvánosságra hozatalát firtató kérdést. A sajtótájékoztató után annyit azért megsúgott nekünk, hogy ő nem tiltaná be az alkohol árusítását. Amúgy mi sem.

 

Bónusz: a tumblres KA_Steve rákeresett az mno.hu-n a "trafikpályázat"-ra, és csodák csodájára ezt találta: 

mno

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.