Lázár János trafikot oszt

POLITIKA
2013 május 06., 07:18

A múlt héten esélyt adtunk az ellenzéknek, hogy a trafiktörvényről beszéljenek, de az ellenzék lassan ébredt, hagyta, hogy a sajtó járjon utána a dolgoknak. Így a héten biztos sokat fognak erről beszélni, de mi helyettük most a magyarság fogyásának problémáját állítjuk közvetítésünk fókuszába, különös tekintettel a statisztikáról szóló törvény módosítására, aminek egyik apropója pont az, hogy már tízmilliónál is kevesebben vagyunk. Ezért aztán Navracsics miniszter javaslatára a jövőben még azokat a külföldön született, és külföldön élő csecsemőket is be kéne számítani a népességbe, akiket Magyarországon is anyakönyveztek.

Ezen kívül még két törvényt és három határozatot hozhat hétfőn a parlament.

  • A nemzeti földalapról és az erdőgazdálkodásról (.pdf) - Három hektár alatti, más állami földdel nem szomszédos földeket pályáztatás nélkül is eladhatnak. Meghosszabbítható azoknak a földeknek a haszonbérlete, amire földhasználati kötelezettség van. Állami erdőt csak az állam művelhet.
  • A hegyközségekről (.pdf) - Ebben újradefiniálják a szőlészeti és borászati termelő és felvásárló fogalmát. Arról is szól, hogy kinek hány szavazata lehet a hegyközségi közgyűlésen.
  • Határozat az adatvédelmi hivatal 2012-es tevékenységéről - "Nem léphetsz kétszer ugyanabba a folyóba" - ezzel a Platón-, illetve Platón szerint Hérakleitosz-idézettel kezdődik a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság formabontóan egyes szám első személyben megírt beszámolója (.pdf), amiből kiderül, hogy a hatóság tevékenykedett. Kaptak 6500 levelet és 8951 emailt, ezekből 3008-at iktattak, 2929 ügyben vizsgálati, 33-ban hatósági eljárás indult. Az ügyek 87 százalékát oldották meg.
  • Határozat a Magyar Honvédség részletes bontású létszámáról - Ennyi katonánk van: 5690 tiszt, 8845 altiszt, 7895 legénységi állományú, 500 tisztjelölt, 100 altisztjelölt, 6670 köztisztviselő, közalkalmazott és munkavállaló. Összesen 29700.

Négy törvényjavaslat módosító indítványairól is döntenek.

  • A nemzetbiztonsági ellenőrzés új szabályairól (.pdf) - Büntetett előéletű képviselő nem lehet a nemzetbiztonsági bizottság tagja!
  • A felsőoktatásról (.pdf) - RÖG-HÖZ-KÖ-TÉS!
  • A fogyatékosok jogairól (.pdf) - 19500 forint. Ennyit adna a kormány havonta a fogyatékosoknak.
  • A vízgazgádlkodásról - A fűtéshez használt termálvizet ezentúl csak és kizárólag külön engedéllyel lehet visszapumpálni a földbe!

És ezekről lesz még szó hétfőn: a közraktározásról, a fémkereskedelemről, a vallási közösségek jogállásáról, az erdőről és az erdő védelméről, a földgázellátásról - a PB-gáz rezsijét is csökkentik - és a "dohányzással összefüggő törvényekről". Ez utóbbi arról szól, hogy Lázár János javaslatára:

  • Tíz százalékra növelik a dohánytermékek kiskereskedelmi árrését.
  • Ha azokon a településeken, ahol elsőre se volt sikeres a pályázat, másodjára sem lesz az, az állam akárkinek odaadhatja a boltot pályáztatás nélkül.
  • Ha másodjára is sikertelen a pályázat, három évig nem kell újat kiírni.

Kedden tárgyalják az önkormányzati segélyekről, az elektronikus anyakönyvről, a polgári perrendtartás módosításáról, a távszerencsejátékról és a mindig rejtélyes egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló javaslatokat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.