A magyar főnökök 70%-a szerint korrupt ország vagyunk

gazdaság
2013 május 08., 15:30
comments 1

Kedden jelent meg az Ernst and Young éves korrupciós jelentése, ami alapján elég korrupt hely Magyarország, de közel sem annyira korrupt, mint például Szlovénia.

A világ legtüchtigebb ex-kommunista országának tartott félalpesi ékszerdoboz lakói vagy nagyon szigorúak önmagukkal szemben, vagy valami nagy baj van a legosztrákosabb szlávok vidékén. A felmérés alapján ugyanis Szlovénia a világ legkorruptabb országa.

Az Ernst and Young úgy készíti a korrupciós listát, hogy cégvezetőkkel töltet ki kérdőívet. Most országonként általában 100 üzletembert kérdeztek, például arról, hogy „ebben az országban jellemző a korrupció és a megvesztegetés az üzleti világban?”

Nézzük a válaszokat:

Magyarország a környékbeliekhez képest nem áll rosszul, vagy itt még az anonim felméréskor is hazudnak az emberek.

Szlovákiában, Horvátországban, Csehországban és Szerbiában is korruptabbnak érzik az üzleti életet az arra főnökösködők. Viszont Romániában a bevallásos módszer alapján kicsit jobb a helyzet mint itt.

Ami egyértelműen látszik, az a nagy különbség az európai régiók között. Keleten a legsúlyosabb a helyzet, általában 70% feletti volt az igen válaszok aránya. A délieknél kicsit alacsonyabb, de még bőven 50% feletti (Portugália 72%, Spanyolország 65%). Aztán északra haladva egyre tisztábbnak tűnik az üzleti élet, 20% alatt volt az igenek aránya például az összes skandináv országban.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.