Egy év alatt is meg lehet szüntetni a jogállamot

POLITIKA
2013 május 13., 20:47

Pár napja volt az egyéves évfordulója Vlagyimir Putyin újraválasztásának. Mivel még itthon is érthetetlen gyakorisággal bukkan fel az az érv, hogy Putyin csak egy erőskezű, hazáját szerető államférfi, akire a nyugat próbálja meg rábélyegezni a despotaképet, a Human Right Watch (HRW) emberi jogi szervezet évértékelőjéhez nyúltunk. A nemzetközi szervezet nem csinált mást, csak összeszedte az elmúlt 12 hónap összes olyan törvényi változását, ami az ellenzéki mozgalmak karanténba zárására volt alkalmas.

photo_camera Reporters without borders kampány

Azt a HWR-nél sem állítják, hogy az orosz demokrácia korábban a demokratikus működésmód csúcsteljesítményét hozta volna, de a változás szerintük még ehhez képest is látványos, az állampolgári jogok szűkítése már a szovjet időket idézi. Az orosz kormány háborút indított a nemzetközi szervezetek ellen, erős cenzúrát vezetett be az internetre, és látványosan kiszélesítette a hazaárulás fogalmát. Ehhez pedig társult az állami média gigantikus kampánya arról, hogy Oroszországot bizony külföldi-nyugati erők próbálják megtámadni.

A HRW gyűjtése nyomán a legfontosabb törvényi változásokat szedtük össze:

Gyülekezési törvény módosítása

A módosítás 2012. május 10-én jelent meg, június 8-án Putyin már alá is írta

Itt nem kell sokat keresni a hátsó szándékot, látványosan mocskos az egész ügy

  • 5000 rubelről (kb. 35000 forint), 300000 rubelre (kb. 2.1 millió forint) növeltek a kiszabható bírságát annak, aki szervezőként szabálysértést követ el egy tömegrendezvényen
  • Nem elég többé a bejelentés, engedélykötelesek lettek a tüntetések, és jelentősen szűkítették a szóba jöhető közterületek típusát
  • Akit pedig egyszer elítélnek a szabálysértési törvény megsértéséért, az többet nem lehet tüntetés szervezője

A törvényt azután szigorította meg a kormánypárt, hogy 2011 végétől rendszeressé váltak a tömegtüntetések Putyin ellen. A jogszabályt élesen kritizálta a Velencei Bizottság és orosz ellenzéki szervezetek is. Végül az alkotmánybíróság kicsit kozmetikázott rajta, de a fő irányok megmaradtak.

"Külföldi ügynökök" törvény

A hidegháborús paranoia legszebb időszakát idéző lépés, amire még Bayer Zsolt is csak elégedetten csettinthet. 2012 június 29-én járt a parlament előtt, Putyin július 20-án írta alá

  • Ha egy civil szervezet kap külföldről támogatást, akkor külföldi ügynökként kell magát regisztrálnia, és minden anyagán feltüntetnie, hogy idegen érdekeket szolgál
  • Ha a regisztráció elmarad, büntetés jön: tevékenységek felfüggesztése, számlák befagyasztása akár hat hónapra, pénzbüntetés, aktivistáknak akár 300000 rubel (kb 2.1 millió forint), szervezeteknek akár 500000 rubel (3.5 millió forint körül)

A törvény értelmében minden NGO-nak minden külföldről kapott támogatásról azonnal tájékoztatnia kell a kormányt. A bírálói szerint a törvény csak arra jó, hogy a nagy nemzetközi jogvédő szervezetek munkáját ellehetetlenítsék Oroszországban.

A törvény már működik is, a választások tisztaságát monitorozó Goloszt áprilisban 360000 rubelre büntették, mert nem regisztrálta magát külföldi ügynökként. Az orosz jogvédő szervezet a korábbi választásokon számos visszaélést tárt már fel.

photo_camera Reporters without borders kampány

"Internettörvény"

A világháló sem úszhatta meg Putyin tombolását. A tervezetet június 7-én nyújtották be, július 29-én írta alá az államfő. A képmutatóan a gyermekek védelmének indoka mögé csomagolt cenzúra ellen tiltakozott az orosz Wikipedia és a legnagyobb orosz keresőoldal is.

  • A törvény nyomán a kormány összerakhatnak egy listát a tiltott weboldalakról, melyeket aztán az orosz internetszolgáltatóknak egyszerűen le kell tiltaniuk az orosz neten
  • A listára kerüléshez bírósági döntés sem kell, elég ha a kormányszervezk így döntekek. Természetesen magánszemély is jelenthet fel honlapot

Rágalmazási törvény visszaállítása

  • A nyilvánosság előtt elkövetett becsületsértő megjegyzéseket ismét az orosz BTK szankcionálja, akár 2 millió rubelre (több mint 14 millió forintra) is büntethetnek
  • Súlyosbító körülmény, ha valakit bűncselekmény elkövetésével vádolnak hamisan, ekkor akár 5 millió rubel (közel 36 millió forint) is kiszabható
  • Külön cikkely rendelkezik arról, ha valaki az igazságszolgáltatás bármely szereplőjét rágalmazza: aki egy bíróra vagy ügyészre mond sértőt, az szintén 2 millió rubeles büntetést kaphat

A rágalmazás csak egy évvel korábban került ki a BTK-ból, egy rövid ideig a közigazgatási kódex hatálya alá tartozott, és jóval kisebb, átszámítva pár tízezer forintos büntetés járhatott érte. A törvény visszahelyezése július 6-án került napirendre, Putyin július 28-án írta alá.

Hazaárulás törvény

Szélesítették a hazaárulás fogalmát is. A törvényt szeptember 20-án vetették fel, és november 12-én írta alá Putyin.

  • Korábban az számított hazaárulásnak, ha valaki kémkedéssel vagy egy másik ország segítségével veszélyeztette az Orosz Föderáció biztonságát.
  • Az új törvény szerint viszont hazaárulásnak minősül az is, ha valaki az orosz alkotmányos rend, szuverenitás és területi, állami integritás ellen lép. 
  • Mindezért 20 év börtön és 500000 rubeles (3.6 millió forint) büntetést szabhatnak ki

A tiltakozók szerint a törvény arra volt jó, hogy a hazaárulás büntethetőségét a nemzetközi szervezetek ellen is be lehessen vetni.

Gyima Jakovlev törvény

Végül egy törvény, ahol egyszerre jöhetett felszínre a külföldi jogvédő szervezetekkel szembeni ellenségeskedés és a primitív hatalmi gőg.

A törvény értelmében:

  • amerikai állampolgárok nem fogadhatnak örökbe orosz gyerekeket
  • lehetőséget teremt arra, hogy az Egyesült Államok által támogatott civil szervezetek működését felfüggesszék.
  • meg úgy általában bármely NGO-ét, ami az orosz érdekeket sérti
  • megtiltja azoknak az orosz állampolgároknak, akik rendelkeznek amerikai útlevéllel is, hogy "politikai" tevékenységet folytassanak orosz területen

A törvény mögött elsőre könnyű felfedezni a kicsinyes bosszút: Barack Obama december közepén hagyta jóvá a Magnyitszkij-záradékot, azaz a vizsgálati fogságban meghalt Szergej Magnyitszkij orosz jogász halálával kapcsolatba hozható orosz állampolgárok beutazását az Egyesült Államokba. Válaszul Putyin pedig letiltotta az orosz gyerekek amerikai adoptálását. Pedig húsz év alatt hatvanezer orosz árvát fogadtak örökbe az USA-ban.

De a sztori egyben jó alkalom volt az amerikai NGO-k oroszországi kirendeltségei ellen történő fellépésre is. Az orosz gyermekek örökbefogadását tiltó törvény ellen amúgy tiltakozott Putyin kormánya és szociális minisztere is.

A törvények hatására beindult a hatósági fellépés is: az elmúlt hónapokban 250 NGO ellen indult nyomozás, a legnagyobb külföldi szervezetek, például a HRW, a Transparency International és az Amnesty International oroszországi irodáiban tartottak házkutatást. Civil szervezetek képviselőit vették őrizetbe, politikai aktivistákat tartóztattak le.

A nagy szervezetek azért is kerülhettek most az orosz hatóságok látókörébe, mert nagyon élénken figyelték Szocsiban a Putyin személyes álmának számító téli olimpiára való készülődés közben jelentett anomáliákat.

 

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.