https://444.hu/assets/oklahoma-tornádó-1.jpg

Egy egész várost elpusztított a tornádó

gurítás
2013 május 21., 05:43
  • Legalább 91-en meghaltak, de még lehetnek halottak a romok alatt.
  • Egy általános iskolát is porig rombolt a tornádó, 20 gyerek meghalt.
  • 145 sérültet ápolnak a környék kórházaiban. A moore-i kórház romba dőlt.
  • A szél három kilométeres szélességben mindent letarolt.

Cikkünk folyamatosan frissül, utoljára 10:15-kor.

Május 20-án, helyi idő szerint 14:56-kor (magyar idő szerin 21:56-kor) egy, az ötfokozatú tornádóskálán EF4-es erősségű tornádó alakult ki az oklahomai Moore közelében. Ez 265-320 km/h-ás szeleket jelent.

A tornádó negyven percen és 32 kilométeren át pusztított, a csúcsponton 3,2 kilométernél is szélesebb volt a tölcsére.

photo_camera MTI/AP/Alonzo Adams

A Vihar Moore sűrűn lakott városrészei felett vonult át, a földdel egyenlővé téve Oklahoma City elővárosának nagy részét. A szél két általános iskolát is romba döntött. Az egyikből, a Briarwoodból minden gyermek megmenekült, de a Plaza Tower általános iskola húsz diákja életét vesztette a romok alatt. A Plaza Tower iskolában 75 diák és tanár keresett menedéket a tornádó elől.

Az iskola romjainál kedd reggel nagy erőkkel kezdték keresni a túlélőket. Rajtuk kívül még legalább 71-en vesztették életüket, de hamarosan további negyven áldozat holttestét várják egy közeli kórház patológiáján. Két áldozatot, egy anyát és hét hónapos kislányát egy utcai italhűtőben találták meg, ott kerestek menedéket a tornádó elől.

A tornádó Moore kórházát is romba döntötte, és egy autópálya is megsérült. Mindez nagyon megnehezíti a mentést és az áldozatok ellátását.

Moore-ban jegyezték fel az amerikai történelem eddigi legerősebb tornádóját. Az 1999-es viharban 484 km/h-ás szeleket mértek. Az akkori tornádó útvonala kísértetiesen emlékeztetett a mostanira, akkor 45-en vesztették életüket. A tornádó akkor pont Moore előtt változtatott irányt, és nem a város legsűrűbben lakott részein pusztított.

mooretornado

Most május 20-án 27 másik tornádót is megfigyeltek a középnyugati pusztán, Oklahomában, Kansasban, Illinois-ban és Iowában. Az amerikai meteorológiai szolgálat szerint lehetséges, hogy a 28 megfigyelés közül több ugyanarról a tornádóról szólt.

 

Barack Obama katasztrófa sújtotta övezetnek minősítette a térséget, és elrendelte a szövetségi segély küldését. A katasztrófa sújtotta háztartások és vállalatok állami segítségért folyamodhatnak, és azok, akiknek a vagyona nem volt bebiztosítva, kedvezményes hiteleket kaphatnak.

(The Daily Beast, CNN, Wikipedia)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.