Ha közalkalmazott vagy, folyamatosan megfigyelhetnek

POLITIKA
2013 május 21., 07:54

  • A nemzetbiztonsági ellenőrzés szabályainak változásával folyamatosan megfigyelhetik a közalkalmazottakat.
  • A kormány a jövőben törvény helyett rendeletben is bővítheti a megfigyeltek körét.
  • Évente kétszer harminc napig akár a közalkalmazottak telefonjait is lehallgathatják, lakását is átkutathatják, leveleit is elolvashatják.
  • Mindezt a megfigyeltek családtagjaival is megtehetik.
  • A változtatás indoka: V. László rendőröket fizetett le.

George Orwell 1984 című regényének felolvasásával tiltakoznak a nemzetbiztonsági ellenőrzés új szabályairól szóló törvény ellen az Alktomány nem játék csoport tagjai a Belügyminisztérium épülete előtt.

UPDATE 10:43: A tiltakozók egy kötetet átadtak a belügyminisztériumnak is, de a rendőrök ragaszkodtak hozzá, hogy valamennyi tüntető aláírja.

A törvényt kedden fogadhatja el a parlament. A javaslatot (.pdf) a fideszes Csampa Zsolt és Kocsis Máté jegyzik, de az MSZP nemzetbiztonsági szakpolitikusa, Molnár Zsolt is támogatja elfogadását. A törvény elfogadását V. László esetével indokolják, az éjszakai élet császáraként jellemzett vállalkozó több rendőrt is fizetési listára vett, neki jelentettek a készülő razziákról, vagy zaklatták a rivális vállalkozókat.

A tiltakozók - köztük Szabó Máté ombudsman és Varga Zs. András, a legfőbb ügyész helyettese - szerint az új javaslat alkotmányellenes mértékben terjeszti ki a titkosszolgálati eszközök használatát. A fő problémának azt tartják, hogy a nemzetbiztonsági ellenőrzés hatálya alá tartozókat - két éve a rendőrök, tűzoltók, közalkalmazottak is ilyenek - folyamatosan ellenőrizheti a titkosszolgálat, évente kétszer 30 napig bírói engedélyhez kötött eszközöket - magyarán lehallgatást, lakásuk átkutatását, leveleik elolvasását - is bevetve.

Az ellenőrzést ráadásul családtagjaikra is kiterjeszthetik. Alkotmányos szempontból az is aggályos, hogy a jövőben a kormány akár rendeletben is bővítheti az ellenőrzendők körét.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.