Wagner műveiben egy cseppnyi antiszemitizmus sincs

2013 május 22., 12:27

200 éve született Richard Wagner. Monumentális operái mellett nacionalizmusa és faji nézetei miatt foglalkoznak vele évszázadokkal később is. Woody Allen például azért nem bír sok Wagnert hallgatni, mert kezd tőle vágyat érezni, hogy lerohanja Lengyelországot. Friedrich Nietzsche és Adolf Hitler után talán Farkasházy Tivadar lehet a legnagyobb rajongója.Az ő szavaival emlékezünk a nagy német zeneszerzőre, és próbáljuk meg összerakni Farkasházy emlékeiből, hogy milyen is lehetett Wagner, mint művész és gondolkodó, és mit hagyott ránk a halála után:

Szeretem Wagnert, mert hosszú.

— Farkasházy Tivadar bemutatkozik a Heti Hetes oldalán

Azon kívül, hogy nagyon szeretem Wagner operáit, nincs sok közöm a zenéhez.

— Farkasházy Tivadar: Farkasházy énekesnek áll (2008. december 17.)

Aztán egy máig emlékezetes éjszakán Ádám azzal csengetett fel, hogy Sinopolitragikus halála miatt Wolfgang Wagner négy évre rábízta a Ringet. Ennél jobb hír nem érhetett egy olyan Wagner-őrültet, mint e sorok íróját, akinek apai nagybácsija, a hírhedt bécsi zenekritikus, Eduard Hanslick személyesen verekedett a mesterrel, de családi anekdotákkal most nem fárasztanám a Premier olvasóit.

— Farkasházy Tivadar: A Duna kincse – avagy a MüPa lesz az új Bayreuth? (2008. október-november)

Amikor a nagyapjáról áradoztam Wolfgang Wagnernek a pesti Liszt Ferenc Múzeumban, majdnem elaludt, ezt teszik vele nap, mint nap a rajongók Bayreuthban, csak a végén a bemutatkozásnál bácsikám nevét is közöltem, mire majdnem rosszul lett a nevetéstől, mert úgy hangzott, mintha a Batthyány családnak lelkendeznék az egykor kivégzett miniszterelnökről, hozzátéve: egyébként Haynau Tivadar vagyok.

— Farkasházy Tivadar: Fisher, Wagner, Tarlós (2012. augusztus 23.)

photo_camera Fotó: bevezetem.hu

Titokban visszaosonok a Victoria és Albertbe, mert képek is vannak, például egy Degas az 1832-es párizsi Meyerbeer-bemutatóról, ez a divatos szerző minden munkát elhappolt mások elől, s aki miatt Wagner antiszemita lett.

— Farkasházy Tivadar Wagner antiszemitizmusáról: Derby (2005. június 22.)

Eddig minden stimmel, csakhogy Wagner műveiben egy cseppnyi antiszemitizmus sincs.

— Farkasházy Tivadar újra Wagner antiszemitizmusáról: Fisher, Wagner, Tarlós (2012. augusztus 23.)

Csakhogy a Fesztiválzenekart vagy a nyári Wagner-napokat itthagyni legalább olyan fájdalmas lenne, mint az, hogy Fischer Ádám már világhírű volt, amikor először vezényelhetett az Operában, köszönhetően egy fideszes kultúrpolitikusnak, a nagy Wagner-rajongó Rockenbauernek.

— Farkasházy Tivadar: Dirigensek (2011. december 28.)

Nekünk valahogy nincs szerencsénk Párizzsal. Már Rákóczi nagyságos fejedelemnek is játékbarlangot kellett nyitnia, hogy a Napkirály halála után valahogy megéljen. Nagy szerelmem, Wagner is éhezett itt, kottákat másolva és trombitakivonatokat készítve, ahogy Adynak és József Attilának sem ment erre valami jól.

— Farkasházy Tivadar Párizsról: Nem értem - 2008/24 (2008. október 8.)

Miként az is, hogy Wagner amúgy egy elég rémes ember volt. Aki utolsó művének, a keresztény legendáriumon alapuló mélyen vallásos Parsifalnak a vezénylését a bemutatón egy főrabbi fiára, Hermann Lévire bízta, s kizárólag ő dirigálhatta további 12 évig Bayreuthban.

— Farkasházy Tivadar: Fisher, Wagner, Tarlós (2012. augusztus 23.)

Wagnert meglehetősen kedvelem, de az Edda-daloktól a Nibelung-énekig a legkülönbözőbb mesékből fércelte össze a Ringet, ahogy Lucas a Csillagok háborúját, csak hogy még két fércművet említsek.

— Farkasházy Tivadar a Csillagok háborújáról: Nem értem - 2007/19 (2007. szeptember 12.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.