A Fideszre még mindig számíthatnak a kommunista ügynökök

POLITIKA
2013 június 04., 06:36

Hétfő este ismét leszavazta a Fidesz és a KDNP az LMP-s Schiffer András törvényjavaslatát az állambiztonsági múlt átláthatóvá tételéről, vagyis arról, hogy bárki hozzáférhessen az ügynöklistákhoz, és nyilvánosságra is hozhassa, amit ott talál.

A tartózkodás az új nem

Ez már a harmadik hasonló szavazás ugyanezzel az eredménnyel, a különbség csak annyi, hogy a kormánypártiak nagy többsége ezúttal a “Nem” helyett a tartózkodás gombot nyomta meg, ami egyébként semmit sem befolyásol. Így továbbra sem lehet még csak tárgysorozatba sem venni, vagyis érdemben vitatkozni a javaslat részleteiről.

 

A Fidesz-frakcióban tíz képviselő ment szembe a párttal és szavazott igennel: Ángyán József, Gruber Attila, Gulyás Gergely, György István, Kovács Péter, Kőszegi Zoltán, L. Simon László, Nagy István, Németh Zoltán és Tóth Gábor. A KDNP-ben ketten, Hargitai János és Michl József.

A DK és a PM elengedte

Az MSZP-sek közül nyolcan szavaztak, ők mind igennel, többek között Lendvai Ildikó és Gúr Nándor, negyvenen nem vettek részt. A témát gyakran előhozó 43 fős Jobbik-frakcióból 25-en szavaztak, ők mind igennel. A Demokratikus Koalíció és a Párbeszéd Magyarországért tagjai közül senki sem szavazott, az LMP-ből a hiányzó Lengyel Szilvia kivételével mind igennel. A többi független képviselő nem szavazott.

Se Wittner, se Orbán

A fideszesek közül tartózkodott többek között Wittner Mária, Szijjártó Péter, Rogán Antal, Papcsák Ferenc, Révész Máriusz, Kocsis Máté, Kontrát Károly, Ágh Péter, Cser-Palkovics Imre és Hende Csaba. Nem szavazott többek között Balog Zoltán, Navracsics Tibor, Selmeczi Gabriella és Orbán Viktor sem, aki igazoltan volt távol.

Mindig megígérik, mindig leszavazzák

Schiffer András először tavaly februárban terjesztette be a javaslatot, amit akkor a kormánypárti frakciók döntő többsége leszavazott. A Fidesz akkori frakcióvezetője, Lázár János 2012 tavaszán megígérte, a kérdést a hamarosan megalakuló Nemzeti Emlékezet Bizottsága fogja rendezni. Erről az intézményről azóta sem hallani. Pintér Sándor belügyminiszter tavaly ősszel azt mondta, év végéig megtalálják a megoldást. Ehhez képest amikor decemberben Schiffer ismét benyújtotta a javaslatot, a Fidesz és a KDNP megint leszavazták még a tárgysorozatba vételt is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.