Egy slukk, két év

bűnügy
2013 június 10., 18:30
  • Jön a büntető törvénykönyv módosítása, mely lényegesen szigorítja a kábítószeres büntetési tételeket.
  • A fogyasztás olyan lesz, mint csekély mennyiségű tartás.
  • Az iskolai drogozást keményebben büntetik.
  • Miközben körülöttünk dekriminalizálnak.

Az egyik legfontosabb változás júliustól, hogy maga a fogyasztás is büntetendővé válik. 2003 és 2013 között a kábítószer-fogyasztást önmagában nem büntette a törvény, bár a megszerzésen és a tartáson keresztül a eddig is bűncselekmény volt - írja a TASZ összefoglalója.

Elterelés két év alatt egyszer

A fogyasztás júliustól a csekély mennyiségű kábítószer tartásával egy büntetési kategóriába kerül, amiért két év szabadságvesztés jár.

Ez persze nem azt jelenti, hogy nyáron fél Budapest indul a börtönbe. Továbbra is lehet a börtön helyett elterelést választani, ami egy hat hónapos megelőző-gyógyító foglalkozás, és ha az erről szóló igazolást valaki egy éven belül bemutatja, az eljárást megszűntetik ellene és nem lesz priusza. Viszont lényegesen szigorodnak a feltételei annak, hogy kik választhatják az elterelést.

Mostantól csak azok, akik

  • két éven belül nem vettek részt elterelésben
  • ellen két éven belül más kábítószeres bűncselekmény miatt nem folyt eljárás

Ami természetesen főleg a függőket érinti rosszul. Ahogy a TASZ írja, ez a szigorítás éppen az 1998-as ellentéte, mert akkor az elterelést a függők számára tették elérhetővé, most viszont éppen ők kerülhetnek gyakrabban bíróság elé.

photo_camera Legalizációpárti tüntető Grúziában június elején REUTERS/David Mdzinarishvili

Nagyobb szigor az iskolában

Ha pedig már függők: míg korábban rájuk enyhébb szabályok vonatkoztak, júliustól ez megszűnik és a bíróság legfeljebb már csak enyhítő körülményként értékelheti a függőséget.

Sokkal szigorúbb lesz az iskolai kábítószerezés megítélése. Eddig az volt a szabály, hogy "az a 18 év alatti fiatal, aki köznevelési vagy közoktatási intézményben csekély mennyiségű kábítószert tart magánál vagy szerez meg", elterelésen vehetett részt.  Július elseje után azonban bűntett miatt három évet is kaphat.

Ha azt a gyakran emlegetett, és nem is túl életszerűtlen példát vesszük, hogy mi van, ha valaki 18. életévét betöltve átad egy füves cigit egy 17 éves osztálytársának, akkor az eddigi két évig terjedő szabadságvesztés helyett most már egytől öt évig terjedő büntetéssel lehet számolni.

Vallomásért bármit

Eddig három kategóra létezett: csekély, alap, és jelentős. A jelentős mennyiség a csekély mennyiség húszszorosa. Mostantól bejön a különösen jelentős mennyiség, a csekély kétszázszorosa, aminek megszerzése vagy birtoklása 10-15 év börtönt jelenthet, szemben a jelentős mennyiség 5-10 évével. (Arról, hogy milyen anyagból mekkora mennyiség számít csekélynek, itt lehet olvasni.)

Az új szabályozás igyekszik ösztönözni a lefülelt kábítószer-használókat arra is, hogy valljanak arról, kitől szerezték a szert. A büntetés ugyanis korlátlanul enyhíthető annak függvényében, hogy milyen hasznos információkat adnak. Ennek következményei beláthatatlanok, írja a TASZ, mert már most is előfordul a magyar bíróságokon, hogy csak vallomás alapján ítélnek el valakit, anélkül, hogy bármit is lefoglaltak volna nála.

Európa egyik legszigorúbbja

A módosítás alapján a C-listás dizájner drogok (vagyis az olyan szerek, melyek hatása hasonló a már illegális drogokéhoz, de molekulaszerkezetük eltér attól) előállítása, forgalmazása három év börtönt jelenthet.

AZ Országgyűlés tavaly szavazta meg a módosításokat, a magyar drogtörvény így Európa egyik legszigorúbbja lett. Az utóbbi években dekriminalizálták a fogyasztást Csehországban és Lengyelországban is, Horvátországban és Szlovákiában is hasonló várható.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.