Lecsapott a rendőrség a cseh kormányra

külföld
2013 június 13., 11:06
photo_camera REUTERS/David W Cerny

Az még nem teljesen világos, hogy kiket tartóztattak le, de állítólag a miniszterelnök kabinetfőnökét igen. A katonai hírszerzés volt vezetője bajban van.

A prágai eseményeket a Dotoho blogon Csehszlovák Kém élőben közvetíti.

UPDATE 13:42

Amit eddig biztosan tudunk:

  • A cseh rendőrség korrupcióellenes és szervezett bűnözés elleni részlege szerda este fél tizenkettőkor jelent meg a kormány épületében.
  • A kormány este 11-ig ülésezett, a miniszterek többsége addigra már távozott.

Úgy látszik, épp időben mentem el.

Ezt Miroslav Kaloušek pénzügyminiszter mondta másnap, aki pár perccel a rajtaütés előtt távozott az épületből.

  • A belügyminiszter szerint rendőrség Petr Nečas miniszterelnököt is "meglátogatta".
  • Azt, hogy Nečas hol van, a rajtaütés kezdete óta nem tudni.
  • Elterjedt, hogy kórházban van, ezt később tagadták.
  • Helyettese, Karolina Peake állítólag tudja, hogy hol van, de nem árulja el. "Reméli", hogy a miniszterelnök egészsége rendben van.
  • Őrizetbe vették Nečas legfőbb bizalmasát, Jana Nagyova kabinetfőnököt.
  • Három kormánypárti, ODS-es politikust, Peter Tluchořét, Ivan Fuksát és Marek Šnajdrt is letartóztatták.
  • Bajban van a katonai hírszerzés volt igazgatója, Ondrej Pálinek is. Ő most az állami stratégiai alapot vezeti. Állítólag a kormány épületén kívül "tárgyal" a rendőrökkel.
  • A rendőrség a főváros beruházási osztályán is járt, ott a 2009-2012 köztötti közbeszerzések dokumentumait gyűjtötték be.
  • Roman Janoušek lobbista cégénél is jártak.
  • Az ihned portál értesülései szerint Mělníkben is akciózott a rendőrség. Ott van a Kardio Port nevű, egy gyanús, kétmilliárd koronás (21 milliárd forintos) közbeszerzésen nyertes cég tulajdonosának az otthona.
  • Razziáztak Lybor Grygárek, a legfőbb ügyész egykori helyettesének a lakásán is.

UPDATE 14:19

Lubomír Zaorálek, a cseh parlament alelnöke "gigantikus" botrányról beszél, amit szerinte Nečas nem élhet túl. A Csehszlovák Kém gyorselemzése szerint a mai letartóztatássorozattal megszületett a cseh kétharmad, a szociáldemokraták a következő választás után minden bizonnyal egyedül is kormányt alakíthatnak.

Szerinte ezzel a rendőrségi razziával megszűnt a cseh jobboldal, a polgári konzervatívok és a liberálisok. Egy éve ez a kormány magas rangú szociáldemokrata politikusokat börtönzött be, a szocdemek már akkor revansot emlegettek. Ez történhet most.

És végül egy mikrofejlemény: meg nem erősített, de nem is cáfolt hírek szerint a Nemzeti Drogközpont nyomozói is részt vesznek az akcióban.

Kint az utcán folyamatos szirénázást hallok.

Ezzel zárta jelentését a Csehszlovák Kém

Itt pedig az idnes hírportál galériája a razziáról.

UPDATE 15:05

A novinky.cz értesülései szerint a rendőrség behatolt a Prágai Kereskedelmi Bank Vencel téri épületébe és egyszerűen lefoglalta azokat a széfeket, amiben arany vagy készpénz volt!

UPDATE 15:44:

  • A rendőrség megtartotta a sajtótájékoztatóját!!!
  • Ezen annyit mondtak, hogy razziáznak, aztán megköszönték a részvételt az újságíróknak.
  • Már az elején megmondták, hogy a folyamatban levő akcióra tekintettel nem lehet kérdezni.
  • A lobbista Janoušek és több képviselő állítólag előre tudott a rendőrségi rajtaütésről. Janoušek most nincs is az országban, Horvátországban nyaral.
  • Azt, hogy Nečas hol van, Miloš Zeman államfő se tudja. Zeman amúgy Pozsonyban van, a visegrádi országok csúcstalálkozóján, és minden eshetőségre felkészült.

UPDATE 15:58

A lidovky.cz azt írja, hogy:

Nečas miniszterelnök eltünt. Senki nem tudja, hogy hol van, a rendőrség hiába keresi.

Utoljára a szerda esti kormányülésen látták. Helyettese se árulta el, hogy hol van.

UPDATE 16:14:

  • Meg nem erősített hírek szerint a kormányhivatal vezetőjét, Lubomir Pault is letartóztatták. A Parlamentní listy értesülését a ČTK hírügynökség forrása is megerősítette, de a rendőrség nem kommentálta
  • A kormány bukására már fogadni is lehet, de nem éri meg. 1,5:1 oddsszal adják. Az előrehozott választást 2:1-hez.
  • És egy új hír az arany lefoglalásáról: a Prágai Kereskedelmi Bank szűkszavú közleménye szerint a rendőrség bírósági végzéssel "néhány" széfet lefoglalt.

UPDATE 16:42:

Előkerült a cseh miniszterelnök, 16:45-kor rendkívüli sajtótájékoztatót tart. Bukik-e a kormány???

UPDATE 16:54:

A rendkívüli sajtótájékoztató késik, viszont közben letartóztatták a katonai hírszerzés főnökét, Milan Kovandát is.

UPDATE 17:03:

Petr Nečas is rendkívül rövid, kérdések nélküli sajtótájékoztatót tartott. Azt mondta, nem mond le, mert nem követett el semmit.

Nem tartom ebben a pillanatban időszerűnek a kormány lemondását, mivel tudtommal nem követtem el semmilyen törvénytelenséget. Nem áll rendelkezésemre olyan információ, amely bizonyítaná kollégáim állítólagos büntethetőségét.

Via Dotoho blog, Bumm.sk

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.