https://444.hu/assets/clk_ok1.jpg

Hová tűnt Mindszenty bíboros feje?

Budapest
2013 június 14., 09:08

Csütörtökön Kövér László házelnök, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Pokorni Zoltán, a 12. kerület polgármestere és Gaál Katalin Mária, a KDNP kerületi elnöke erőiket egyesítve adták át Mindszenty József szobrát a 12. kerületben a bíborosról elnevezett téren. A tér egyébként csak kis jóindulattal nevezhető térnek, korábban neve se volt, gyakorlatilag egy körforgalom Budán, a jómódú isten háta mögött. A közepét befüvesítették, annak a közepére telepítettek egy pannon Stonehenge-et, annak is a közepén Mindszenty egész alakos szobrával.

Az ünnepélyes leleplezés másnapján, péntek reggel Mindszenty szobra meglepetésre újra lepelbe csomagolva, nemzetiszín szalaggal átkötve állt a helyén. Csak egy kicsit volt gyanús.

m1

 

Egy olvasói bejelentés nyomán (köszönjük, Vera!) a helyszínre érkező kicsomagoló brigádunk a lepel alatt megtalálta ugyan a bíborost, de a feje, az nem volt a helyén.

m2

Érdeklődésünkre a 12. kerületi önkormányzat sajtóosztálya mindössze annyit közölt, hogy a bíboros fejét nem ellopták, hanem rögzítési problémák adódtak vele. A részletes indoklást későbbre ígérték.

Annyi egyszerű szemrevételezéssel is látszik a helyszínen készült képeken, hogy Mindszenty szobrát mintha csak összelegózták volna az átadásra. Már a leleplezéskor is látható volt, hogy a bíboros feje furcsán ül a nyakán, a karjait pedig már akkor is egy hám tartotta.

photo_camera Fotó: Hegyvidék

Közelebbről megfigyelhető, hogy a szobor a kezeinél kicsit sorjás, nem sikerült tökéletesen megoldani a rögzítést.

sorja1

A leleplezésről Hegyvidék és a Magyar Nemzet is részletesen beszámolt, felsorolták a jelenlévő politikusokat funkcióstul, méltatták a bíboros munkásságát, de a szobor alkotójának nevét kifelejtették a beszámolókból. Ez ügyben még nyomozunk.

Update: a szobor Kontur András munkája.

Akit sikerült is elérnünk telefonon. Kontur szerint a problémát az jelentette, hogy a fej más anyagból készült, mint a szobor többi része, mikroszemcsés algériai mészkőből. Ezért viszont nehezebb is lett, félő volt, hogy leeshet a helyéről. A fej még ma visszakerül a helyére, csak újfajta rögzítési megoldást alakítanak ki hozzá.

Időközben választ kaptunk a XII. kerületi önkormányzattól.  Fonti Krisztina alpolgármester a szoborállítást koordináló Gaál Katalin Máriától, a kerületi KDNP vezetőjétől azt a tájékoztatást kapta, hogy a szobor beemelésekor merült fel olyan technikai probléma, ami jelentősen visszavetette a szobor felállítását. "Ezért történhetett meg, hogy a XII. kerületi KDNP által választott időpontban megtartott avatásra nem készült el teljesen a szobor" - írták.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.