A focivébé ellen tüntettek Brazíliában

Tbg
sport
2013 június 16., 12:09
photo_camera Ezúttal a rendőrök füstöltek (REUTERS/Gustavo Frone)

Legalább ezren tüntettek a brazíliai Brazíliavárosban a japánok ellen vívott meccs előtt, a tömeg a rendőrséggel is összecsapott, 39-en megsérültek, 30 személyt letartóztattak.

A Konföderációs kupa nyitó meccsét többek között az idén a Barcelonához szegődő Neymar góljával a brazilok nyerték 3:0-ra.

Nem kell nekünk focivébé! Kórházakra és oktatásra kell a pénz!

- skandálták a tüntetők.

A tüntetések oka a 2014-es focivébé. A tüntetők becsapva érzik magukat, 2007-ben ugyanis a kormány azt ígérte, a megépítendő stadionokat nem közpénzből, hanem magántőkéből valósítják meg.

Végül mégis jórészt közpénzből (90%) épültek meg a létesítmények, a brazíliavárosi a hat új között is a legdrágább, 380 millió fontba, vagyis kb. 130 milliárd forintba került. A tornára 12 stadionnal készülnek.

A brazilok eléggé járnak meccsre, így nem minden stadion esetében kell attól tartani, hogy kihasználatlanok lennének később a létesítmények, de a brazíliavárosi és még további három ilyen, írja a BBC. A városi focicsapat sem az első, sem a másodosztályban nem szerepel.

Nem a meccs előtti volt az első tüntetés, már 13-án is utcára vonultak. Elég brutálisak a rendőrök ott is, nemcsak Törökországban. Videó egy korábbi tüntetésről. (BBC)

A tiltakozók itt beszélnek céljaikról a nagyvilágnak.

 

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.