Lemond a cseh miniszterelnök

külföld
2013 június 16., 20:43

Hétfőn lemond Petr Necas cseh miniszterelnök. Végül belebukott a letartóztatásokba és a korrupciós botrányokba. Necasnak az tehetett be nagyon, hogy kiderült, képviselőket próbált megvásárolni azzal, hogy állami cégeknél ajánlott nekik pozíciókat azért, ha feladják a képviselői mandátumukat.

Azt jelentette csak be, hogy hétfőn lemond, de ez gyakorlatilag a lemondása. A cseh alkotmány szerint most az egész kormánynak le kell mondania. Valószínűleg komoly alkudozások lesznek majd az új kormányról.

NECAS, Petr

"Holnap lemondok miniszterelnöki tisztségemről, valamint a Polgári Demokratikus Párt (ODS) elnöki tisztségéről is". Ezt mondta Necas az újságíróknak és a három koalíciós párt képviselőinek. Szeretné, ha a koalíció tovább kormányozna.

Necas kormánya ügyvivőként addig hivatalban marad, amíg nem lesz meg az új kormány. Amibe amúgy Milos Zeman államfőnek elég nagy beleszólása lesz. Ha három próbálkozás alatt nem tudnak új kormányt állítani, vagy a parlament feloszlatja magát, akkor előrehozott választások lesznek.

A Csehszlovák Kém is követi az eseményeket, például az ellenzéki reakcióval:

"Lubomír Zaorálek (ČSSD): Ez nem egyszemélyes válság, hanem kormányválság. A helyzetet nem lehet úgy megoldani, hogy kicseréljük a miniszerelnököt és megyünk tovább. Nem látok más lehetőséget, meg kell állapodnunk a jelenlegi ciklus lezárásában."

A cseh tévé folyamatosan hívja fel, szólítja meg a cseh politikusokat, közéleti személyiségeket, mit szólnak a fejleményekhez. A többség eddig úgy gondolta, hogy jobb lenne egy előrehozott választás, döntsenek a polgárok az új kormányról.

A Csehszlovák Kém szerint a kormánypárton belül azt beszélik, hogy Martin Kuba, Necas korábbi ipari és kereskedelmi minisztere lehet Necas utódja.

necas

Csütörtökön a cseh rendőrség rátámadt a kormányra. A legfőbb események ezek voltak:

  • A cseh rendőrség korrupcióellenes és szervezett bűnözés elleni részlege szerda este fél tizenkettőkor jelent meg a kormány épületében.
  • A kormány este 11-ig ülésezett, a miniszterek többsége addigra már távozott.
  • Őrizetbe vették Nečas legfőbb bizalmasát, Jana Nagyova kabinetfőnököt.
  • Három kormánypárti, ODS-es politikust, Peter Tluchořét, Ivan Fuksát és Marek Šnajdrt is letartóztatták.
  • Bajban van a katonai hírszerzés volt igazgatója, Ondrej Pálinek is. Ő most az állami stratégiai alapot vezeti. Állítólag a kormány épületén kívül “tárgyatl” a rendőrökkel.
  • A rendőrség a főváros beruházási osztályán is járt, ott a 2009-2012 köztötti közbeszerzések dokumentumait gyűjtötték be.
  • Roman Janoušek lobbista cégénél is jártak.
  • Az ihned portál értesülései szerint Mělníkben is akciózott a rendőrség. Ott van a Kardio Port nevű, egy gyanús, kétmilliárd koronás (21 milliárd forintos) közbeszerzésen nyertes cég tulajdonosának az otthona.
  • Razziáztak Lybor Grygárek, a legfőbb ügyész egykori helyettesének a lakásán is.
  • A lobbista Janoušek és több képviselő állítólag előre tudott a rendőrségi rajtaütésről. Janoušek nem is volt az országban, Horvátországban nyaral.
  • És egy új hír az arany lefoglalásáról: a Prágai Kereskedelmi Bank szűkszavú közleménye szerint a rendőrség bírósági végzéssel “néhány” széfet lefoglalt.
  • Lubomir Poult, a kormányhivatal vezetőjét nem tudták megvádolni az ügyészek, ő most már szabad.
  • Jana Nagyova, Nečas kabinetfőnöke titkosszolgálati eszközökkel figyeltette meg Radka Nečasovát, a miniszterelnök feleségét – akitől Nečas amúgy válik.
  • A rendőrség a házkutatások során 150 millió korona (1,65 milliárd forint) készpénzt és több kiló aranyat foglalt le.

A Csehszlovák Kém csütörtöki gyorselemzése szerint a letartóztatássorozattal gyakorlatilag megszületett a cseh kétharmad, a szociáldemokraták a következő választás után minden bizonnyal egyedül is kormányt alakíthatnak.Szerinte ezzel a rendőrségi razziával megszűnt a cseh jobboldal, a polgári konzervatívok és a liberálisok. Egy éve ez a kormány magas rangú szociáldemokrata politikusokat börtönzött be, a szocdemek már akkor revansot emlegettek. Ez történhet most.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.