A MÁV szerződést bontott a józsefvárosi piaccal

Tbg
Budapest
2013 június 17., 17:17

Pontosabban annak üzemeltetőjével, a Komondor Kft-vel, így 150 nap múlva valóban bezár Budapest egyik leghírhedtebb kínai piaca, a Józsi.

 (...) a MÁV Zrt. Igazgatósága rendelkezett a bérleti szerződés megszüntetéséről, így a jogi szempontból körültekintő felmondás megszövegezése folyamatban van. A vasúttársaság  egyéb hasznosítási lehetőség hiányában vagyonrendezés keretében a bérleti szerződés megszűnését követően a területet visszaadja a Magyar Állam részére.

A VIII. kerület polgármestere, Kocsis Máté vasárnap jelentette be, hogy felkérte a magyar államot és a MÁV-ot, bontsanak szerződést a piac üzemeltetőjével, ugyanis a piac az államvasutak tulajdonában álló területen van.

Az önkormányzat elképzelései szerint a piac helyén 4 milliárd forintból sport és kulturális célú beruházás lesz, később pedig szociális célú lakások is épülnek a területen.

photo_camera A látványterv

A józsefvárosiakat azért kell kártpótolni, írta a kerületi újság, mert az Orczy kert rovására terjeszkedik az új Nemzeti Közszolgálati Egyetem. A parkban sportpálya és uszoda épül, amely mindenki számára látogatható lesz, éjszakára lezárják.

Az 1945 előtti idők katonai felsőoktatásának, tisztképzésének helyet adó Ludovika épületét felújítják, majd kampuszt is kap az épület.

Az átalakítással megnő a park területe egy hektárral, mivel a park oldalán lévő ipari épületeket elbontják, a még működő intézményeket - pl. a rendőrtiszti kollégiumot - elköltöztetik. Lesz lőtér, lovaspálya, uszoda, számolt be az Index korábban.

A 2013 és 2015 között elkészülő beruházás 24,5 milliárd forintba kerül, a költségek nagy részét az EU állja.

A piac bezárásának híre 2002 óta folyamatosan felröppen, de eddig mindig sikerült nyitva maradnia, úgy tűnik, most tényleg bezár.

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.