https://444.hu/assets/torok12.jpg

A kormányt már nem zavarja a szemkilövés

POLITIKA
2013 június 19., 21:21
comments 1
  • Németh Zsolt külügyi államtitkár szerint látványosan működik a török demokrácia.
  • Az elmúlt hetek tüntetései során a török rendőrség elképesztően brutális volt a tüntetőkkel szemben, többen meghaltak, másoknak a szemét lőtték ki.
  • Francia és német képviselők felszólították a török miniszterelnököt, hogy fejezze be az erőszakot.
  • Magyarország viszont éppen üzletben van Törökországgal.
  • Pont így fordult meg a kormány véleménye a tibetiek ügyéről.

A magyar kormány bízik a török demokrácia erejében, és támogatja az ankarai vezetést a belpolitikai fejleményeket illetően. Az utcai demonstrációk, a belpolitikai események látványosan igazolják, hogy Törökország működő demokrácia. A jelenlegi kormány élvezi a magyar kormány támogatását.

Ezt mondta Németh Zsolt, a Külügyminisztérium államtitkára. Ezen kívül azt is, hogy "kiváló együttműködés bontakozott ki a két fél között, és mind a kétoldalú együttműködés, mind pedig a belpolitikai stabilitás megteremtése területén bizalommal vagyunk a török kormány iránt".

Szemeket lőttek ki

Aki egy kicsit is figyelt arra, hogy

  • mi történt az elmúlt hetekben Törökországban és
  • mit mond 2006. október 23. óta folyamatosan a Fidesz

annak valószínűleg szöget ütött a fejébe az értékelés.

photo_camera turkishpolicebrutality.tumblr.com/

A május vége óta tartó tüntetéses során eddig legalább ötezren sérültek meg és négyen haltak meg. Több ezer embert tartóztattak le. Már a legelső helyszíni jelentések is arról szóltak, hogy a tüntetőkkel szembeni rendőri brutalitás elképesztő. Voltak, akiket botokkal vertek össze, másokat megrugdostak, és, ahogy 2006-ban Budapesten, most is volt olyan, akinek gumilövedékkel lőtték ki a szemét. Utóbbi például egy 22 éves egyetemistával történt, aki a barátait kereste a tüntetés helyszínén. A rendőri brutalitást dokumentáló tumbler durvábbnál durvább képekkel van tele. Amióta pedig a tüntetők azt a módszert választották, hogy egyszerűen békésen állnak egy helyben, vannak, akiket álldogálásért visznek be.

Demokrácia nem épülhet elnyomásra

Több uniós ország képviselője felszólította Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnököt, hogy szüntesse be az erőszakot a tüntetőkkel szemben.

photo_camera turkishpolicebrutality.tumblr.com/

Markus Loning, a német külügyminisztérium emberi jogi felelőse szerint sokkoló a letartóztatottak és a sérültek száma. Szerinte a török vezetésnek azonnal szabadon kellene engednie a több ezer letartóztatottat, akik csak a szabad véleménynyilvánítás jogával éltek.

Thierry Repentin, EU-ügyekért felelős francia miniszter arról beszélt, egyetlen demokrácia sem épülhet azoknak az elnyomására, akik ki akarják fejezni a véleményüket. A kormánnyal szembeni ellenállás és tiltakozás jogát tisztelni kell. Ő már megemlítette azt is, rosszul jöhet Törökországnak az uniós tárgyalások során a tüntetőkkel szembeni brutalitás.

Felelőtlenségnek minősíthető

És most ismét kapcsoljuk Németh Zsoltot.

"Mi ezt a fajta zsarolást elfogadhatatlannak tartjuk. Törökországnak az Európai Unióval való tárgyalásai eddig is indokolatlanul késedelmet szenvedtek, mi támogatjuk, hogy megnyitásra kerüljön a regionális fejlesztési fejezet. Nagyon súlyos negatív következményekkel járna, és felelőtlennek minősíthető, hogy ha az Európai Unió most ebben a helyzetben szankcióként nem nyitja meg ezt a fejezetet Törökországgal."

photo_camera REUTERS/Osman Orsal

Egészen máshogy beszéltek a Fidesz politikusai a budapesti, 2006. október 23-ai rendőri erőszakról. Az összes megszólalást a témában természetesen lehetetlen lenne felsorolni, jöjjön ezért csak néhány példa.

Szégyent hozott Magyarországra

"2006. október 23-án békés, törvénytisztelő polgárok emberi méltóságát taposták sárba maszkjaik mögé rejtőzött verőlegények. Mögöttük a megrendelő hatalom jól kivehető sziluettje....Ahol valaki azért élvez védelmet, azért nem vonható felelősségre a tetteiért, mert a hatalom berkein belül van, ott kiszolgáltatják az embereket a gátlástalanságnak és az erőszaknak. Ezt mi visszautasítjuk." Orbán Viktor 2007.10.23.

"Ez nyilvánult meg az elmúlt nyolc év oly hírhedtté vált momentumaiban, mint (...) a 2006. október 23-ai rendőri brutalitás, és sajnos estig sorolhatnám a közismert példákat, amelyek szégyent hoztak Magyarországra." Orbán Viktor 2010. 05.25.

"...kézi vezérléssel történt az a bizonyos, Astoriánál történt lovasroham, és mindaz a brutalitás, amely valóban, jogállami keretek között elképzelhetetlen Magyarországon. Én akkor nem politikusként a televízióban látottakon szörnyülködtem, és láttam, hogy Budapest utcáin vér folyik, és hogy ártatlan embereket vernek meg, nemzeti érzelmű embereket vernek meg, hogy a magyar nemzeti zászlót gyalázzák. Elképzelhetetlennek tartottam." Varga István, 2012. 02.21.

"Az emberek számára a rendőr, aki amúgy a közrendet kéne hogy fenntartsa, és köztiszteletben álló személy kéne hogy legyen, inkább az önkénynek, a hatalmi önkénynek, a Gyurcsány-kormány erőszakos önkényének lett a jelképe." Rétvári Bence, 2010.12.23.

Magyarország és Törökország egyaránt elkötelezett

A némileg módosult vélemény értelmét az MTI hír második fele világítja meg. Németh ugyanis így folytatta a beszámolót.

photo_camera REUTERS/Dado Ruvic

"Egy másik téma volt a Nabucco West gázvezeték kérdése, amelyről napokon belül várható az azerbajdzsáni állami konzorcium döntése. A felek egyetértettek abban, hogy Magyarország és Törökország egyaránt elkötelezett amellett, hogy a Nabucco West nyerje meg a pályázatot. Mind Törökország, mind a közép-európai térség energetikai diverzifikációját valóban ez a döntés szolgálhatná, emellett hozzájárulhatna Törökország és a közép-európai térség gazdasági kapcsolatainak a további elmélyítéséhez is."

További gesztusként

  • vízumkönnyítési megállapodást írt alá Törökország és Magyarország között (erről Orbán és Erdogan már februárban megállapodtak)
  • a Török Fejlesztési Ügynökség átnyújtotta azt a megállapodás-tervezetet, amit Szigetvárral kötnének az ottani török ház felújításáról
  • a török kormány hozzájárul a magyarországi oszmán műemlékek helyreállításához

Épp így volt Kínával

Hasonlóan változást megfigyelhettünk már korábban is a Fidesznél, a tibeti kérdésben. Ismét idézzük Németh Zsoltot, aki 2008-ban még arról beszélt:

"A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség aggodalmát fejezi ki a Tibetben történt és emberi életekbe is kerülő súlyos jogsértések miatt. Fontosnak tartjuk a magyar-kínai kapcsolatokat és elismerjük Kína elmúlt évtizedekben elért gazdasági teljesítményét. Ugyanakkor elvárjuk, hogy az emberi jogok egyetemes értékei terén Kína további erőfeszítéseket tegyen és ne térjen le a nyitás politikájáról. Éppen ezért elfogadhatatlan, ha a központi hatóságok bármilyen formában megsértik a tibeti népnek jogát identitásához, a vallásszabadsághoz és a szabad vélemény-nyilvánításhoz." A hasonló korábbi Tibet-párti nyilatkozatok sora hosszan folytatható.

Amikor aztán Ven Csia-pao kínai kormányfő 2011 júniusában Budapestre látogatott, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal berendelt szombatra Magyarországon élő tibetieket, aki pedig tibeti zászlót akart lengetni az Oktogonnál, azonnal elvitték. Orbán Viktor a parlamentben azt mondta:

"Lehet tüntetni, de elvárjuk azt, hogy a tüntetések ne akarják lerombolni Magyarország fontos céljait. Véleménykifejezés van, botrány, balhé nincs. Magyarországnak szüksége van ezekre a kapcsolatokra, ezeket a találkozókat nem lehet megzavarni."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.