Na, mi maradt ki az MLSZ brossúrájából?

gurítás
2013 június 19., 10:53
photo_camera pfla.hu
  • 48 oldalas, színes, fóliázott prospektusban összegzi az MLSZ a TAO-támogatási rendszer elmúlt két évének eredményeit.
  • Az első igazán érdekes adatért a 28. oldalra kell lapozni.
  • A legérdekesebb adat pedig kimaradt belőle.

2013-ban lesz három éve, hogy a kormány bevezette új sporttámogatási modeljét, a társaságiadó-kedvezményt. Hogy ennek mi a lényege, arról a cikk végén írék, mert túl sok újdonság nincs benne. Most inkább a TAO-támogatások eddigi eredményeiről beszámoló MLSZ-es brossúrából szemezgetném ki az érdekességeket.

Könnyű dolgom van. Három ilyet találtam. Ehhez egészen a 28. oldalig kellett lapoznom. Itt megyénként összegzik hogy a támogatást kérő sportegyesületek milyen arányban tudtak támogatót találni jóváhagyott, nem kiemelt programjaikhoz. Országosan az arány 75 százalék feletti. Két megye van, ami messze elmarad az átlagtól. Az egyik Nógrád - az ország egyik legdepriváltabb régiójában ez nem is annyira meglepő. A másik, ahol csak a programok 46,8 százaléka talált támogatót, Fejér megye.

És hogy ez miért érdekes? Mert mindeközben Fejér megyében van az egyik legnagyobb összeget felemésztő kiemelt projekt. A felcsúti labdarúgóakadémia fejlesztése. Itt középiskola is épül, és 3500 főt befogadó miniaréna is. Minderről a 33. oldalán értesülhetünk.

Arról viszont, hogy mindez mennyibe kerül, már sehonnan. Az egészen eddig táblázatokkal és számokkal teli brossúra prózára vált.

Pedig volna mivel büszkélkedni. Az UEFA előírásainak is megfelelő, Makovecz Imre tervezte stadion 3,8 milliárd forintos költségét az utolsó fillérig a TAO-alapból támogatják. Abból a TAO-alapból, amibe két év alatt összesen 47,4 milliárd forint került.

(légifelvétel: Mátyás Lőrincz)

És akkor a TAO-ról

A TAO lényege, hogy a cégek úgy adhatnak támogatást öt kiemelt sportág - köztük a foci - klubjainak és szövetségeinek, hogy az összeget leírhatják a társasági adó alapjából és magából a befizetendő összegből is.

Nézzük meg ezt egy kitalált magyar vállalkozó, Mészáros úr példáján. Mészáros úr, a saját magáról elnevezett vállalkozás vezetője úgy dönt, hogy támogatná települése sportklubját. Cége, a Mészáros Kft. üzemi eredménye - egyben társaságiadó-alapja - mondjuk százmillió forint. Ebből ötmilliót a Település FC-nek adna. Mi történik?

Mészáros úr levonhatja adóalapjából a sporttámogatást, így az már csak 95 millió forint lesz. Ennek tíz százalékát, 9,5 millió forintot kéne adóként befizetnie, de ebből is levonhatja a sporttámogatást. Mészáros úr végül csak 4,5 millió adót fizet, ezzel összességében félmillió forintot spórol.

A vállalkozások örültek a lehetőségnek - a sportegyesületeknél már megoszlanak a vélemények. A cégek a TAO-kedvezményt nem új támogatási formaként, hanem a szponzorációt kiváltó lehetőségként kezdték használni. A probléma az, hogy míg a szponzorációt direktbe az egyesületek kapták, a TAO-ból befolyó pénzekre pályázni kell, azok felosztásáról a szövetség dönt. Bár Mészáros úr a Település FC rajongójaként döntött úgy, hogy ötmilliót a sportra ad, elképzelhető, hogy kedvenc csapata ebből egy fillért sem kap.

Ez végül a törvényalkotóknak is szemet szúrt, ezért idén már változik a rendszer. A jövőben Mészáros úr a megspórolt félmillió forint 75 százalékát szponzorációra kell költse. Amit akár már saját kedvenc csapatának is adhat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.